Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.

Mor el pacient amb patologia respiratòria prèvia a qui s'havia diagnosticat coronavirus


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

En aquests moment hi ha al país 112 casos de coronavirus actius, 25 més que dissabte. Així ho ha explicat aquest migidia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha confirmat també la mort de l'home de 88 anys amb una patologia respiratòria en fase terminal a qui també es va diagnosticar la Covid-19.

Dels nous positius per Covid-19, 14 són professionals sanitaris i 8 del centre sociosanitari El Cedre, on encara queden 8 residents més amb símptomes compatibles amb la malaltia pendents de conèixer les seves analítiques. El titular de Salut, que ha fet la compareixença per via telemàtica en trobar-se confinat al seu domicili per haver estat en contacte amb un malalt per Covid-19, ha precisat que dels 112 positius, 38 dels quals sanitaris, n’hi ha 15 d’hospitalitzats mentre la resta es troben al seu domicili, vuit a El Cedre, ja que “presenten quadres més lleus”.

Dels que són a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, 12 estan a planta i 3 a la unitat de cures intensives, els dos que estaven intubats i amb ventilació mecànica, i que “es mantenen estables dins la gravetat” i un tercer que presentava un quadre de pneumònia bilateral i que també està intubat i amb ventilació mecànica. Dels resultats que han arribat en les darreres 24 hores hi ha també 13 negatius, entre els quals els dels tres menors que estaven a l’hospital pendents de diagnòstic. A hores d’ara hi ha pendents d’arribar fins a 53 resultats d’analítiques, 10 de persones ingressades al centre hospitalri, 8 de residents d’El Cedre i 35 de persones que presenten símpomatologia lleu i que són al seu domicili.

Tot i els 25 casos positius nous, Martínez Benazet, que ha incidit en que la majoria provenen dels focus d’infecció dels sanitaris i d’El Cedre, ha insistit en que “tot i el pic d’avui, la corba tendeix a aplanar-se” ja que els nous casos de malaltia són els que “ja preveiem”. En aquesta línia, el ministre ha recordat que el període mig d’incubació és de 6 o 7 dies i el màxim de 14, i ha insistit en que en una setmana s’ha de veure el resultats de les mesures adoptades per combatre la propagació de la Covid-19.

Així, i concretament en el cas dels sanitaris, el titular de Salut s’ha mostrat convençut que no se seguirant infectats amb totes les mesures de protecció que s’utilitzen, i ha incidit que els casos existents corresponen a infeccions de l’inici de l’epidèmia, en l’atenció de persones, el cas de l’infart del Pas o el d’un professional que va tornar infectat d’un viatge i que va infectar alguns companys.

Precisament, i davant de la manca de professionals sanitaris, el ministre, que ha remarcat que “s’està lluitant per tenir tots els dispositius”, ha recordat que una desena dels 40 sanitaris acabaran ja aquest dimarts quarantena, i que per tant es podran reincorporar als seus llocs, i que s’han mobilitzat també infermeres que treballaven en altres dispositius no assistencials així com estudiants de medicina i infermeria per a tasques de suport.

D’altra banda, el titular de Salut ha anunciat que s’ha començat ja a tractar alguns pacients amb el protocol dissenyat per l’equip de medicina interna i l’epidemiòleg català Oriol Mitjà, i que preveu el subministrament d’hidrocicloroquina i d’antiretrovirals en funció dels diferents casos. En aquesta línia, i malgrat les dificultats per a l’arribada de material sanitari, Martínez Benazet ha assegurat que s’està en permanent contacte amb les autoritats dels països veïns i que l’arribada al Principat de material de protecció i medicaments que es puguin necessitar per lluitar contra la Covid-19 sol·licitada pel ministeri i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) “està garantida”, i ha negat que hi hagués cap situació de bloqueig a la frontera.

El ministre, que ha agraït l’allau de persones que s’han ofert per fer mascaretes i que ha fet que ara per ara la iniciativa no pugui acollir més voluntaris, ha explicat també que tot i tractar-se d’una possibilitat i d’una mesura en cartera, de moment no es traslladaran residents d’altres centre sociosanitaris a establiments hotelers com s’ha fet amb El Cedre. En aquest sentit, Martínez Benazet ha precisat que s’ha parlat amb les famílies i que en molts casos, degut a l’aturada d’activitat, aquestes porten ja les persones a casa, un fet que ha permès alleugerir la densitat dels centres i poder també compartimentar millor els espais.

sanitaris
Cedre
eleven
casos
coronavirus
112
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic