Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Maria Beal durant la seva etapa al capdavant de la CASS.
Josep Maria Beal durant la seva etapa al capdavant de la CASS.

Mor l’ex-síndic general i ex-cònsol major escaldenc Josep Maria Beal


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

L’ex-síndic general i ex-cònsol major d’Escaldes-Engordany Josep Maria Beal Benedico va morir dissabte als 77 anys d’edat, segons van confirmar fonts properes a la família, que va rebre el dol ahir a la tarda a la sala de vetlles de la capital.
Beal, un dels impulsors de la Carta Magna, va exercir de síndic general en ple període constituent, entre el gener del 1990 i el febrer del 1991, quan va haver de deixar el càrrec arran d’una malaltia sobtada, que l’acabaria deixant en cadira de rodes, i va ser substituït per Albert Gelabert. Precisament, un dels darrers actes públics en què es va poder veure l’exsíndic va ser el març de l’any passat coincidint amb els actes de commemoració del 25è aniversari de l’aprovació de la Constitució.
L’ex-primer secretari del Partit Socialdemòcrata i candidat a cònsol d’Encamp, David Rios, va tenir paraules de record per a Beal, de qui en va destacar la trajectòria. “És una persona que històricament a Andorra ha tingut una trajectòria política molt important en uns anys que no era fàcil fer política, durant el procés constituent, una figura per recordar”, va apuntar.
Anteriorment Beal va ser cònsol major d’Escaldes-Engordany, entre el 1984 i el 1990, i va jugar un paper fonamental per poder tirar endavant Caldea aconseguint el finançament necessari per fer possible el termolúdic, un equipament que no generava aleshores massa consens.
Després de renunciar al càrrec de síndic general i degut als problemes derivats de la malaltia, Beal va retirar-se de la primera línia política durant molts anys, tot i que hi va tornar posteriorment. Va ser l’any 2003 quan a les eleccions comunals va liderar, acompanyat per Anna Dolsa, la candidatura del Partit Socialdemòcrata (PS)+Independents que va ser derrotada només per 21 vots de diferència per la llista del Partit Liberal+Independents que lideraven Antoni Martí i Montserrat Capdevila. Més tard, el 2010, Beal seria escollit president del consell d’administració de la CASS.
La missa funeral per l’exsíndic i l’excònsol d’Escaldes-Engordany tindrà lloc aquest matí, a les onze, a l’església parroquial escaldenca Sant Pere Màrtir.

Mor
Josep Maria Bela
ex-síndic general
ex-cònsol major
escaldenc

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte