Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquest migdia.
Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquest migdia.

Moren 2 pacients, una amb Covid-19 i l’altra amb símptomes compatibles


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Dues dones de 88 anys han mort avui a l’hospital on estaven ingressades a l’UCI. Una d’elles, amb patologia prèvia respiratòria, havia estat ja diagnosticada de Covid-19, i l'altra presentava símptomes compatibles amb aquest virus i estava pendent de rebre els resultats de les analítiques per confirmar que tenia la malaltia. Així ho han comunicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el de Finances, Eric Jover, en les respectives compareixences del migdia i vespre, ja que la segona padrina ha mort a quarts de dues de la tarda.

El titular de Salut, que en nom del Govern ha volgut traslladar el condol a les famílies, “no només per la pèrdua, sinó també per les circumstàncies de la mateixa”, ha explicat que els casos de Covid-19 actius al país són ja 162, 31 més que el dilluns, entre els quals 46 sanitaris, 2 més que en la darrera actualització.

Precisament, amb relació a aquest col·lectiu, el ministre, que ha destacat que “sembla que se n’està estabilitzant la infecció”, ha precisat que hi ha fora de joc, a casa seva, fins a 163 professionals sanitaris, o bé perquè estan malalts o aïllats per ser contactes. Concretament es tracta de 52 professionals d’infermeria, 46 auxiliars clínics, 32 de personal de neteja i 33 d’altres equips de suport. Així, tal com ha precisat Martínez Benazet, el 18% de la plantilla del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària està afectada per la Covid-19, mentre que entre malalts i confinats el SAAS ha vist reduïts els seus efectius en un 30%.

Amb tot, el titular de Salut, que ha recordat que es compta amb estudiants d’Infermeria i Medicina per a tasques de suport, així com amb infermeres que treballaven en altres dispositius no assistencials i també amb dos metges retornats al país, ha garantit que es disposa dels recursos suficients per fer front a l’epidèmia. I en aquesta línia ha precisat que aquesta mateixa setmana es reincorporaran al seu lloc fins a 62 professionals i que 50 més ho faran la setmana vinent. Concretament, aquesta setmana ho faran 20 professionals d’infermeria, 14 auxiliars, 13 metges i 15 d’altres recursos.

Pel que fa a la situació dels 162 afectats pel coronavirus, Martínez Benazet, que ha recordat que els casos acumulats són 164 si es té en compte el jove que va ser donat d’alta i el malalt amb patologia respiratòria en fase terminal que va morir diumenge, ha explicat que n’hi ha 26 d’hospitalitzats, dos dels quals procedents d’El Cedre, mentre que la resta són a casa. Precisament, amb relació al centre sociosanitari, el ministre ha destacat que dels 16 casos sospitosos “tenim 9 positius”.

Entre els que són a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, hi ha set pacients a l’UCI amb ventilació mecànica, entre els quals un home de 88 anys que es manté “estable dins la gravetat”, i la resta “han millorat”, segons ha detallat el ministre. Entre aquests, el titular de Salut ha destacat el cas d’una jove treballadora d’El Cedre de 24 anys que va ingressar ahir, un cas que “ha commocionat tot el món sanitari”, i el de tres pacients de poc més de 50 anys. Així mateix, Martínez Benazet ha avançat que un dels pacients “podria ser ja extubat”.

Martínez Benazet ha explicat també que hi ha quatre pacients a qui ja es podria gairebé donar l’alta, ja que es troben esperant la segona PCR per saber si també és negativa, i ha avançat que, en cas de necessitar més recursos al centre hospitalari, se’ls podria donar l’alta i anar cap a casa si a la família no hi ha cap altre malalt o que presenti símptomes, i si és aquest el cas, es podria plantejar fins i tot ubicar-los en una planta d’El Cedre o en un hotel mentre esperen el resultat de la segona analítica.

Tot i l’augment de les xifres, el ministre de Salut, que ha recordat que s’ha millorat la capacitat de diagnòstic amb nous centres, ha assegurar que “tenim esperança”. I és que “esperàvem un pic important aquesta setmana” i que “estaríem desbordats a principis de setmana”, ha continuat Martínez Benazet, que ha remarcat que les mesures i l’estratègia adoptada “està funcionant, i la transmissió del virus s’ha alentit”, un fet que fa que “podem donar-hi resposta”. Per això, el ministre, que ha admès que igual com a tots els països “arribarà un moment que tindrem col·lapse”, ha insistit en la necessitat de continuar complint amb les recomanacions per “intentar allargar al màxim el pic de contagis, perquè com més ho fem, menys fort serà”.

En aquest sentit, i interpel·lat sobre quan es podrien començar a aixecar les restriccions actuals, Martínez Benazet ha indicat que “les decisions s’han de prendre dia a dia”, de manera que “les restriccions no es poden aixecar fins que no s’aplani la corba”. I ha afegit que preveu que “aquesta situació s’allargarà un mes i mig o dos mesos”.

Pel que fa a la disponibilitat de recursos hospitalaris i al fet que 7 dels 12 llits de l’UCI es troben ja ocupats, el ministre ha recordat que està previst que, amb la utilització de l’àrea de reanimació, es pugui ampliar a 20 llits i que en una fase posterior, si fos necessari, i amb l’adquisició dels 12 ventiladors comprats a Israel, es pugui arribar a disposar de 30 llits amb ventilació mecànica, fet que suposaria que el país comptés amb un llit perfectament equipat per a cada 2.600 habitants, una “xifra elevadíssima” si es compara amb els percentatges dels països veïns.

El ministre ha informat també que el Centre Intermedi de Control (CIC), ubicat als espais de l’antic tanatori, ha atès en el seu primer dia de funcionament 14 persones. Així mateix, pel que fa a la recollida de mostra per a la prova PCR sense que el pacient baixi del seu vehicle, entre el dijous 19 i aquest dilluns passat s’han realitzat 116 recollides de mostres des de vehicles per a proves de diagnòstic.

Mor
pacient
88 anys
símptomes
compatibles
Covid-19
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic