Diari digital d'Andorra Bondia
Els 39 professionals sanitaris cubans van fer dilluns els diferents tràmits administratius i mèdics.
Els 39 professionals sanitaris cubans van fer dilluns els diferents tràmits administratius i mèdics.

Moren dos residents més d'El Cedre i es detecta un positiu entre els sanitaris cubans


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La mort de dos residents més d’El Cedre les darreres hores ha elevat a 14 el nombre de víctimes mortals per la Covid-19, segons ha confirmat el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha destacat també que dels 39 sanitaris cubans un metge ha donat positiu per coronavirus tot i que no presenta símptomes. 

Precisament, el positiu entre els sanitaris cubans comportarà que s’alenteixi la incorporació del grup a les tasques hospitalàries per a la qual des del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària ja s’està elaborant un nou protocol, segons ha precisat el titular de Salut.

Així, Martínez Benazet ha explicat que el metge que ha donat positiu i a qui se li ha repetit la prova es troba “confinat a l’hotel”, també ha dit que s’està fent l’enquesta epidemiològica corresponent per determinar-ne els possibles contactes, i ha admès que la incorporació d’aquests professionals sanitaris cubans serà “més progressiva” del previst inicialment.

En aquest sentit, el ministre, que ha assegurat que es vol incorporar al més ràpidament possible personal a la unitat de cures intensives, que “és on es necessiten més reforços”, ha avançat que alguns dels sanitaris, si es determina que poden ser contactes, podrien quedar confinats 14 dies mentre d’altres es podrien incorporar a les tasques d’atenció hospitalàries, sotmetent-se per exemple a “PCR seqüencials”.

Amb tot, el titular de Salut, que ha confirmat que als 39 professionals cubans no se’ls va fer la PCR abans de sortir de l’illa, ha remarcat que la “prevalença de la malaltia a Cuba és molt baixa” i ha incidit que el grup va fer tot el viatge amb mascaretes i amb les proteccions pertinents.

Pel que fa a l’evolució de la pandèmia,  Martínez Benazet, que ha traslladat el condol als familiars i ha lamentat la “situació complexa” en la qual han tingut lloc les morts, ha detallat que el nombre total de casos de coronavirus és ja de 390, 365 dels quals actius mentre hi ha 11 persones ja curades i 14 que han perdut la vida. Així mateix, el ministre ha precisat que entre els casos actius hi ha 90 sanitaris, la mateixa xifra que dimarts, i 19 integrants de cossos especials.

Quant a la situació dels malalts, 49 es troben ingressats a l’hospital, 12 dels quals a la unitat de cures intensives intubats i amb ventilació mecànica, i 37, entre els quals dos persones procedents d’El Cedre, a planta. Amb relació als ingressats a l’UCI, el ministre ha destacat que la jove de 24 anys “evoluciona molt bé dins la situació de gravetat que suposa estar intubada i amb ventilació mecànica”.

Un positiu a l’Albó
Pel que fa als centres sociosanitaris, la principal novetat és el positiu d’un treballaor de la residència Albó, confirmat aquest vespre pel ministre portaveu, Eric Jover. Segons el ministre, també s'han aïllat dos treballadors més del centre que van ser considerats contactes del primer. Per la seva part, el titular de Salut ha precisat que a El Cedre hi ha 18 positius per Covid-19, dos dels quals procedents de la residència La Salita, i 5 persones convalescents en espera d’obtenir una segona PCR negativa. 

Així mateix, Martínez Benazet, que ha volgut destacar que al Cedre “hi ha també 65 residents que estan sans”, ha confirmat que a la planta reservada per a 
malalts del centre s’hi traslladaran aquelles persones d’altres residències que es puguin contagiar del virus.

Pel que fa als recursos hospitalaris, el ministre ha destacat el fet que tot i que s’està encara “en la fase ascendent de la corba” no s’hagi col·lapsat el sistema sanitari i que, tant pel que fa a llits com a equips de ventilació mecànica, es tingui encara una bona capacitat de resposta.

A més, Martínez Benazet ha recordat que s’ha treballat en un pla de contingència i que hi ha diversos espais de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell que es poden habilitar, si calgués, per garantir l’atenció assistencial amb ventilació mecànica per als malalts amb Covid-19 que, arribat el cas, també es podrien traslladar a l’hospital de Foix.

D’altra banda, el titular de Salut ha aprofitat la compareixença per instar novament la ciutadania “a no relaxar-se” i a mantenir el confinament i les mesures de distanciament social per evitar la propagació del virus. A més a més, Martínez Benazet s'ha adreçat directament a la població més gran després d’haver tingut constància que hi ha hagut cues de padrins en alguns establiments de venda de productes de primera necessitat.

El ministre els ha recordat que tant el Govern com els comuns treballen de manera coordinada per donar suport a les persones grans, assistint a les seves necessitats, de manera que se’ls pot portar la compra o productes de farmàcia.

moren
dos
residents
El Cedre
detecta
positiu
sanitaris
cubans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte