Diari digital d'Andorra Bondia
El cònsol major d'Ordino, Josep Mortés.
El cònsol major d'Ordino, Josep Mortés.

Mortés demana que a la campanya s’expliqui el “no” a la residència


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: Facundo Santana

El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, considera que les candidatures que concorren a les eleccions comunals del pròxim 17 de desembre, independentment de la parròquia, hauran de portar en els seus programes projectes per donar resposta a les necessitats derivades de l’envelliment de la població, com poden ser centres sociosanitaris i de dia. I concretament a les que opten a governar la parròquia d’Ordino considera que “hauran d’explicar a la campanya el perquè no van voler fer el centre sociosanitari”. “Entenc jo que això és un dels punts que haurà de sortir a tots els debats”, va incidir en una entrevista amb el  BonDia.

Mortés, que esgota ja el seu segon mandat com a cònsol major d’Ordino, considera que “s’han deixat dues oportunitats importantíssimes”. Una és el centre sociosanitari, que incloïa un centre de dia, i l’altra és la construcció d’un aparcament amb 180 places en un terreny propietat del Comú. Els dos projectes anaven vinculats i fins i tot ja hi havia una partida al pressupost per a l’exercici 2023 per començar-ne la construcció. En aquest punt cal matisar que la residència “no tenia cap cost per al Comú”, tal com assenyala el cònsol ordinenc, i el que sí suposava una inversió era la construcció de l’aparcament, però que aquesta “tenia el seu retorn” amb les places de pupil·latge i les rotatives.

Tot plegat comença amb l’interès de “diversos privats” de fer un centre sociosanitari a l’edifici de l’hotel Casamanya, explica el cònsol ordinenc. I quan el Quart d’Ordino, propietari de l’edifici, opta perquè s’hi ubiquin les dependències del ministeri de Medi Ambient, des del Comú es busca un emplaçament alternatiu per a la residència. Segons Mortés, el lloc que s’havia escollit, al començament del Coll d’Ordino, al costat de les escoles i del Centre de Tecnificació Esportiva era “adequadíssim, per la ubicació, pels metres que té...”. I analitzant bé les possibilitats del terreny, i veient que “anem mancats de places d’aparcament”, es va pensar a fer dues plantes de subsol de pàrquing públic i el centre sociosanitari a sobre.

Ja es tenien els estudis fets i preparada la documentació per treure a concurs públic la concessió per a la construcció del centre sociosanitari, i fins i tot el “compromís” amb el cap de Govern de tirar-ho endavant, “i ens vam trobar que vam tenir oposició”, explica Mortés, i “els compromisos al cap de tres dies es van trencar”.

“A mi em sap molt greu, perquè era un dels projectes importants de la parròquia, que aportava valor afegit i, a més a més, contribuïa des d’un punt de vista social a donar un espai important a la gent gran que, com sabem tots, cada cop la població es va envellint més i necessitem cada cop més places d’aquest tipus”, assegura el cònsol major d’Ordino, que considera que tot plegat ha estat “una mica rocambolesc” i que “es van anar traient problemàtiques sobre la taula, es va parlar que hi havia hagut falta de transparència, es va dir en diferents entorns que si jo tenia algun interès darrere d’aquest projecte...” i “van fer servir tota una sèrie d’idees per tergiversar els fets”.

En definitiva, per Mortés “s’ha fet un error garrafal estratègic i el que m’agradaria saber algun dia, evidentment i al final tot s’acaba sabent, és per quin motiu es van oposar al projecte”. I amb relació al que s’ha dit d’ell i de possibles interessos que podia tenir en el projecte, el cònsol d’Ordino assegura que “me’n vaig a casa amb la consciència molt tranquil·la, que això és el més important de tot, i la feina ben feta”.

I se’n va a casa desvinculant-se del projecte d’Acció Comunal d’Ordino+Demòcrates per Andorra (ACO+DA), que ha de ser la proposta continuista a la parròquia. “Jo no estic treballant en la successió del meu mandat”, afirma el polític, i “vist com s’ha treballat el tema del centre sociosanitari, jo estic desvinculat al 100% d’aquest projecte”. En aquest punt, però, aclareix que és una qüestió de “la relació que puguis tenir amb les persones i la confiança”, i que el fet de deixar la primera línia política “no és un tema del sociosanitari”, perquè ell igualment acaba el mandat a finals d’any i continua sent militant de Demòcrates per Andorra i formant part de l’executiva en representació dels comuns.

A partir del gener, “m’he de dedicar a la meva família, que l’he tingut bastant abandonada, i dedicar-me també als meus negocis. Crec que he complert amb la política i amb el país”, conclou, tot recordant que ha estat conseller general, membre del consell d’administració de la CASS i vuit anys al Comú, “i ho tornaria a fer perquè m’ha encantat, aquests vuit anys de cònsol, la veritat és que han sigut una satisfacció personal importantíssima”.

mortes
campanya
residència

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte