Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió entre els ministres d’Afers Exteriors iberoamericans.
Un moment de la reunió entre els ministres d’Afers Exteriors iberoamericans.

Multilateralisme, cooperació i consens iberoamericà per fer front a la pandèmia


Escrit per: 
Redacció/Foto: Segib

Els ministres i viceministres d’Afers Exteriors de l’espai iberoamericà s'han reunit aquesta tarda de forma telemàtica per tancar acords sobre els documents finals que s’elevaran als mandataris durant la 27a Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc a Andorra dimecres vinent.  

En la trobada, els participants han subratllat la importància del multilateralisme, el consens i la cooperació iberoamericana per fer front a la pandèmia de la Covid-19, destacant la rellevància de l’accés equitatiu a les vacunes i d’un finançament internacional ràpid i flexible, amb mecanismes que responguin a les necessitats específiques dels països.

Així mateix, s'ha consensuat una declaració i el compromís sobre Innovació per al Desenvolupament Sostenible, i s'ha debatut sobre els 15 comunicats especials que articulen solucions concretes per a la recuperació de la regió dels efectes de la pandèmia en els àmbits sanitari, social, econòmic. A més, s'ha proposat també la creació d’un Observatori Epidemiològic Iberoamericà.

La titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha destacat que la declaració reflecteix la posició política d’Iberoamèrica al voltant de la recuperació econòmica, l’accés equitatiu a les vacunes, la incorporació de la dimensió mediambiental, la situació de les persones més vulnerables, en particular de les dones, i la construcció de societats més inclusives. A més, ho ha assenyalat com “un document transversal de la Conferència que situa la innovació com a element essencial per a la consecució el desenvolupament sostenible”.

Per la seva part, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, que ha afirmat que “arribem a la Cimera amb els deures fets”, ha assegurar que “si durant el 2020 ens va unir el problema, el 2021 ens ha d’unir la solució”, i ha advertit que “estem obligats a aprendre per ressorgir més forts, més responsables, més solidaris i més respectuosos amb nosaltres mateixos, amb els nostres conciutadans i amb el nostre entorn vital”. 

multilateralisme
cooperació
consens
iberoamericà
fer front
pandèmia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte