Diari digital d'Andorra Bondia
Naturlàndia accepta la sanció de Medi Ambient per la mort de l’os
Naturlàndia accepta la sanció de Medi Ambient per la mort de l’os

Naturlàndia accepta la sanció de Medi Ambient per la mort de l’os


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Naturlàndia no presentarà al·legacions a l’expedient sancionador incoat pel departament de Medi Ambient i Sostenibilitat després que un dels ossos del parc d’animals sortís del tancat en què es trobava i fos abatut per un dels empleats. Això significa que Camprabassa accepta la multa de 6.000 euros imposada pel Govern i que farà efectiu el seu pagament, segons van informar des del Comú de Sant Julià de Lòria.
Aquest acord es va prendre al si del consell d’administració de Camprabassa i, tenint en compte aquest fet, la corporació considera que els motius pels quals s’ha pres la decisió no són públics i per tant no han de transcendir a la llum pública. El que sí que es va exposar és que arran dels fets, el parc d’animals està estudiant els protocols i que s’estan definint millores per implementar-hi tot i aplicant les mesures tècniques que s’extreuen de les auditories encomanades. De la seva banda, des de la direcció de Naturlàndia no es va voler fer cap declaració fins que no es tanqui l’expedient sancionador.
El departament de Medi Ambient va imposar a Naturlàndia la multa per manca de manteniment i compliment de les mesures de seguretat en el tancat dels ossos. En concret, la sanció proposada responia a la comissió de dues infraccions greus, sancionades cada una d’elles amb 3.000 euros, que és la quantitat màxima prevista en la Llei de tinença i de protecció d’animals. D’una banda, s’assenyalava que no es van realitzar les tasques diàries d’inspecció ocular, no es va mantenir l’os dins del tancat i es va causar el dany irreparable de la mort de l’animal, a més de la consegüent transcendència social del fet. L’expedient constatava també que el parc no disposava de suficients mitjans humans en el moment de l’incident per poder aplicar el pla d’emergència establert, un fet que no es va produir.
D’altra banda, la segona infracció greu correspon a l’incompliment de les condicions d’atorgament de l’autorització de nucli zoològic. En aquest cas es destacava que es va detectar a Naturlàndia una manca de manteniment en diversos elements i indrets del recinte dels ossos, no es tenia operatiu el recinte destinat a l’aïllament sanitari (l’espai reservat per separar els animals en cas de malaltia o altres situacions) i hi havia una falta de manteniment de les tanques elèc­triques.
Des del Govern es va posar en relleu que en l’expedient conclòs pel departament de Medi Ambient no es determina per on va sortir l’animal (en un primer moment s’havia indicat que hauria fet un forat sota la tanca del recinte, però posteriorment un informe encomanat pel Comú va concloure que va sortir per la porta que algun treballador s’havia oblidat de tancar). Amb tot, sí que es constatava que la xarxa metàl·lica del tancat en què es trobava no estava subjecta a terra, que les distàncies mínimes entre la primera tanca elèctrica i el terra no complien les condicions de l’autorització, que no s’ha demostrat si la tanca estava electrificada en el moment de la fugida, que el personal del parc no havia realitzat la inspecció ocular diària dels tancats i que no es van complir els procediments establerts un cop es va localitzar l’animal fora del perímetre.
Cal recordar que el Govern es va comprometre a traslladar l’expedient a l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) i a la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili un cop finalitzat el període d’al·legacions. 

 

Naturlàndia
medi ambient
mort
ós
sanció

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

S'ha d'informar a la ciutadania perquè s'ha decidit pagar els 6.000 euros. Els lauredians som els propietaris del 88% de les accions del parc.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte