Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers d’Unió Laurediana i Indepedents de la Massana en una sessió del Consell General.
Els consellers d’Unió Laurediana i Indepedents de la Massana en una sessió del Consell General.

Naudi demana sobre l’impacte del cabal comunitari en el Principat


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El Govern haurà de respondre en la sessió del Consell General prevista per a avui a dues preguntes entrades amb caràcter d’urgència pel conseller d’Unió Laurediana i Independents de la Massana (UL/ILM) Carles Naudi d’Areny-Plandolit sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) i una del conseller general liberal, sobre el roc de les Bruixes. 

En relació amb les primeres, Naudi formula diverses qüestions arran de les respostes “genèriques” i “sense entrar en el fons” exposades pel Govern a diferents preguntes plantejades anteriorment sobre aquesta matèria. Així, demana a l’executiu que expliqui l’impacte del cabal comunitari de la UE sobre serveis, mercaderies, capitals i persones. Recorda que el Govern va contestar que “tant Andorra com la UE volen que aquest procés de represa del cabal UE sigui àgil i ràpid” i que, pel que fa als terminis de transposició del cabal, prèviament cal  tenir presents diferents elements. Així, un dels principis negociadors de la UE és garantir el manteniment de la homogeneïtat del mercat interior; a més, la UE desitja que, en el moment de l’entrada en vigor de l’acord d’associació, s’hagi reprès el màxim de legislació possible, i el Govern vol que l’acord d’associació sigui de fàcil i de màxima aplicabilitat a la seva entrada en vigor. Davant d’això, Naudi pregunta sobre quins terminis es contemplen a dia d’avui, de quin nombre de directives i reglaments està parlant el Govern quan diu “el màxim de legislació possible”, i quin és el grau d’homogeneïtat que cal garantir. Així, el conseller general indica que “després de tot aquest temps encara esperem que Govern informi dels objectius que persegueix, en quins terminis, per a què servirà i quant ens costarà”, i afegeix que és “sorprenent” que avui encara el Govern estigui avaluant quin és el volum del cabal comunitari a incorporar per part del Principat d’Andorra, i de quina manera es farà la transposició legislativa.

Quant a la pregunta de Costa, se centrarà en la polèmica sorgida sobre el roc de les Bruixes i la difusió del seu emplaçament. En concret, el parlamentari vol saber com pretén el Govern evitar la difusió per internet de la geolocalització del roc de les Bruixes. El conseller liberal es mostra preocupat “per la manera com des de Patrimoni Cultural es porta a terme la protecció del nostre patrimoni i, a la vegada,  es restringeix la seva divulgació”. En aquest sentit, creu que és responsabilitat del departament de Cultura “de cercar l’equilibri entre la protecció i la difusió del nostre patrimoni” i, per aquest motiu, vol saber quines mesures emprendrà. 

Aquestes seran tres de les catorze preguntes que haurà de respondre el Govern en la sessió de control d’avui. Altres qüestions fan referència als serveis de planificació familiar i educació sexual i reproductiva, la píndola de l’endemà, el tancament dels museus per falta de personal, la implantació del metge referent, el nomenament d’un ambaixador permanent a Suïssa i a l’oficina de l’ONU a Ginebra –vist que no constava en el pressupost cap partida–, l’augment d’accidents de trànsit causats pels efectes de les drogues, la cotització per compte propi a la CASS, el cost dels drets d’autor pel Cirque du Soleil, els pagaments per la compra de Vall Banc, el transport sanitari, i els incompliments de compromisos amb la gent gran.

naudi
demana
impacte
cabal
comunitari
Principat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte