Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Duró, Albert Font i Anton López van presentar ahir el grup d’opinió Virtus Unita.
Josep Duró, Albert Font i Anton López van presentar ahir el grup d’opinió Virtus Unita.

Neix un grup d’opinió que no tanca la porta a crear un partit polític


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Són una vintena de persones les que formen part del que s’anomena grup d’opinió Virtus Unita, que ahir es va presentar als mitjans de comunicació. La intenció d’aquesta presentació va ser remarcar que no són cap partit polític però, quan se’ls va preguntar si poden afirmar que no seran a les llistes de les properes eleccions nacionals, no van atrevir-se a negar-ho i hi van deixar la porta oberta. Els que ahir van fer de representants d’aquest grup són Josep Duró, ex-cònsol major d’Ordino; Albert Font, que va ser conseller general; i Josep Anton López Alcàntara, que va ser conseller al Comú de la capital. L’objectiu és “intentar que siguin els grups polítics, ciutadans, residents o no, amb una posició els que intercanviïn idees perquè estem preocupats pel que està passant”, va dir Duró.

Ideari, no pas ideologia
Sense ideologia –la neguen–, defensen un ideari, i aquest ideari es basa en quatre pilars. El primer, que defensen amb fermesa,  és el que ells anomenen “edifici institucional”, que és la continuïtat, no tocar la dualitat del Coprincipat. Així de manera genèrica, ja que a la qüestió sobre la despenalització de l’avortament no van voler concretar cap posicionament. Això sí, Duró va manifestar que “l’església haurà de canviar certs posicionaments” i  Font  va manifestar que cal ser “rigorosos” en certs plantejaments “perquè en un cas de violació si cal esperar-se a la sentència judicial sobre la violació el nen ja haurà pres la comunió”, va dir. 

Els altres tres pilars bàsics generals en què es basa aquest ideari són les relacions amb França i Espanya i recorden el contingut d’aquell acord trilateral, així com també les negociacions amb la Unió Europea. En aquest sentit,  subratllen la defensa de la “peculiaritat” d’Andorra i que aquest acostament sigui més pausat. Destaquen la incertesa que es viu en l’actualitat i que els actors econòmics han perdut la confiança. “El Govern ha de donar els mitjans per recuperar aquesta confiança”, va manifestar Duró. El quart pilar, però, és la seguretat ciutadana. 

A partir d’aquests quatre pilars, es desenvolupen una desena de punts d’un ideari que volen debatre amb les forces polítiques i la societat perquè aposten per “un model coherent de país”, va remarcar Font. 

En aquest model subratllen la necessitat de “revisar” els lligams institucionals entre el poder polític i el poder judicial “per permetre una total independència d’aquest darrer”, diuen. 

Altres punts tractats són sobre la millora de les comunicacions i parlen d’un aeroport, més que no pas d’un heliport, i també de determinar si s’ha de fer o no. Però també critiquen i qüestionen la responsabilitat “d’alts funcionaris i dels càrrecs electes”; diuen que “ha de ser examinada i amb permanència i totalitat per un organisme independent”. 

Qui hi ha al darrere? 
Asseguren que hi ha expolítics que han estat en càrrecs públics i d’altres en primera línia de partits, alguns de ja desapareguts,  com CDA, però també persones que representen els actors econòmics i socials del país. Això sí, per ara, només els tres esmentats són els que mostren la seva identitat, perquè la resta hi formen part des de fa temps amb dinars i sopars i reunions en què es debaten aquests temes d’opinió. 

Com funcionaran?
La idea és que a través del blog www.virtusunita.com proposaran articles de reflexió sobre les qüestions del seu ideari,  “amb la intenció d’aglutinar ciutadans preocupats per la situació actual del nostre país”, diu el blog que tot just ahir es va posar en funcionament. 
La intenció també és presentar-se públicament als partits polítics i als sectors econòmics i socials del país. 

Neix
grup d’opinió
partit polític

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte