Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió d’ahir al Consell General, en la qual Marc Magallón i Judith Salazar van participar de forma telemàtica.
Un moment de la sessió d’ahir al Consell General, en la qual Marc Magallón i Judith Salazar van participar de forma telemàtica.

No de la majoria al text d’habitatge del PS per “massa intervencionista”


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

La majoria parlamentària que dona suport a l’executiu, que va comptar amb els vots favorables també dels consellers generals de Terceravia, va rebutjar ahir l’esmena a la totalitat amb text alternatiu del PS al projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu en considerar que les mesures plantejades, sobretot en matèria d’habitatge, eren “massa intervencionistes” i que “no aporten solucions reals al problema de l’habitatge”. 

En aquest sentit, tant des de les tres formacions de la majoria com des del mateix Govern, a  través del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, es va retreure als socialdemòcrates que en el seu text alternatiu no haguessin aportat “cap proposta nova” sobre habitatge i que fins i tot hi incorporessin algunes de les mesures que ja es recullen en el projecte  de llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH), aprovat aquest dimecres per l’executiu.

El conseller general socialdemòcrata Carles Sánchez, que va remarcar que amb el text alternatiu s’aportaven solucions reals per evitar de “trobar-nos cada final d’any considerant una llei de mesures urgents”, va defensar l’esmena a la totalitat i va desgranar una a una les diferents propostes. Sánchez va incidir en el plantejament que els contractes de lloguer que acabin l’any vinent es puguin allargar no només un any, com preveu el text de l’executiu, sinó que ho facin pel mateix període que el contracte rescindit o pel temps de la pròrroga si és el cas, i també en la necessitat de crear un registre de contractes de lloguer, amb l’obligatorietat d’inscripció i les corresponents sancions si no es porta a terme, per poder disposar de dades per crear un índex de preus de referència. Així mateix, el parlamentari socialdemòcrata va defensar un canvi legislatiu perquè les bonificacions previstes al programa Renova es puguin traslladar a habitatges “considerats de preu assequible”, el canvi en la composició de la Taula Nacional de l’Habitatge i l’establiment d’un pla pel dret a l’habitatge per al període 2021-2026.

Amb relació al salari mínim i a les pensions, Sánchez va insistir en la necessitat d’incrementar el sou mínim perquè l’any vinent sigui equivalent al 55% del salari mitjà i que ja el 2022 representi el 60% d’aquest, així com d’incrementar en un 8,3%, l’equivalent a la reclamada tretzena paga, les pensions.

Filloy va lamentar que les propostes dels socialdemòcrates “no aporten gran cosa al debat” a la vegada que “reprodueixen les mateixes mesures” que ja s’inclouen en la llei de l’INH. A més, va acusar el PS de voler “crear ciutadans de primera i de segona” amb la pròrroga dels contractes de lloguer per cinc anys, una proposta, a més, “feta sense mirar altres paràmetres”. En aquest sentit, el ministre va criticar que es pretengui “crear de forma tàcita contractes de deu anys”, un argument utilitzat també pel president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, i va considerar la proposta “una intromissió excessiva que no respon a la flexibilitat que necessita el mercat de l’habitatge”.

Pel que fa a la creació del registre dels contractes de lloguers, la presidenta suplent del grup demòcrata, Mònica Bonell, que va assegurar que des de la majoria se sentia “una decepció en veure el text alternatiu”, ja que esperaven “trobar propostes imaginatives i diferents, allunyades de les de la majoria”, va retreure als socialdemòcrates que fa un any defensessin la creació d’un registre de la propietat i ara es conformessin amb un de contractes de lloguer.

Quant als increments de salaris i pensions, el president suplent del grup liberal, Marc Magallón, que igual que la consellera general socialdemòcrata Judith Salazar va participar en el ple de forma telemàtica, va refermar el compromís de la coalició de Govern d’apujar el salari mínim fins al 60% del salari mitjà aquesta legislatura i també d’incrementar les pensions més baixes, si bé va insistir que es tracta de mesures que “no es poden fer de cop” per l’impacte que podrien tenir en el teixit empresarial, i més en un moment com l’actual, i que cal fer “de forma progressiva i sostenible”.

Des de Terceravia, Joan Carles Camp va alertar del risc que pot comportar una intervenció massa accentuada de l’Estat al mercat de l’habitatge i va plantejar també la necessitat de modificar la Llei del saig, perquè aquest pugui gestionar les resolucions de contractes de lloguer per impagament i pugui dur a terme desnonaments.

D’altra banda, en la sessió, i en aquest cas per assentiment de totes les forces parlamentàries, es va aprovar la modificació de la Llei de creació de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), un text que, com va remarcar la consellera general demòcrata Sandra Codina, fa ajustaments al funcionament, a l’estructura i a les fonts de finançament de l’AQUA.

no
majoria
text
d’habitatge
PS
“massa intervencionista”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte