Diari digital d'Andorra Bondia
Christina Moreno ha pres possessió en aquest ple telemàtic: substitueix Òscar Ordeig al grup de Compromís per la Seu.
Christina Moreno ha pres possessió en aquest ple telemàtic: substitueix Òscar Ordeig al grup de Compromís per la Seu.

No global de l’oposició als comptes de la Seu per “manca de confiança”


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: YouTube
No. És la crònica d’una negativa anunciada, la dels grups d’oposició, Compromís i CUP, als pressupostos presentats pel govern municipal (ERC i Junts) de l’Ajuntament de la Seu. Un no a uns comptes que els de Francesc Viaplana i Jordi Fàbrega defensen com el pressupost “més expansiu del segle XXI”: 24,5 milions, amb un increment del 33% respecte de l’exercici actual. Les raons del no? Manca de confiança, hi han coincidit els dos grups. Els anticapitalistes ja ho havien avançat en roda de premsa: bàsicament, incompliments d’acords. Els socialistes, que concordaven  a grans trets en els arguments, s'han explicat al ple. “Així no”, retreia Joan Barrera les maneres de gestionar, de governar, que és “decidir però no imposar”. Entre les imposicions unilaterals, s'ha queixat, la tria dels terrenys propers a Bombers per a construir el nou hospital. Per això, ha reblat, “estàvem molt satisfets amb l’acord per treure endavant el pressupost del 2021 aparcant diferències”, però no repeteixen. 
Per tant, ni els uns ni els altres no agafen la “mà estesa” que oferia Fàbrega, que ironitzava que entre els motius de la negativa no troba cap referent intrínsecament als comptes i això el deixa “tranquil”. 
Barrera sí que havia fet, de fet, valoracions globals negatives dels comptes, com ara el fet que el 88% dels diners de l’Ajuntament es destinin a despesa corrent i només en quedi un minso 12% “per gastar en partides com ara promoció econòmica”. A banda de les inversions que es realitzen amb diners procedents d’altres administracions. També puntualitzava la manca d’inversions, més enllà de la prevista per a l’edifici d’INEFC-Pirineus, que saludava.  Però l’acció de govern, reflectida en aquests comptes, “reflecteix una inèrcia que fa que la Seu perdi la capitalitat” pirinenca. 
 
Quasi 5 milions per a INEFC
Els comptes preveuen una previsió d’inversió marcada per tres eixos: la consolidació d’INEFC-Pirineus, amb l’inici de la construcció de l’edifici, per al qual hi ha pressupostats 4,7 milions, l’aposta per l’habitatge social i la millora de la via pública, en aquest cas amb una partida d’1,7 milions que inclou la senyalització i un nou pas de vianants a la C-260 a Castellciutat i el pla de camins.
D’aquests 1,7 milions, un 30% són diners procedents de les arques municipals, per tant, recaptats via impostos i taxes, mentre que la resta són obtingudes d’altres administracions. Aquest repartiment va fer treure pit de la gestió al vicealcalde i regidor d’Hisenda, Jordi Fàbrega, per  la “cura i molta responsabilitat” en la despesa. 
Els responsables dels comptes municipals defensen la visió social, amb arguments com ara el 1.850.000 euros destinats a habitatge social (16 pisos a l’edifici de Cal Pensament, donat, i 6 que es compren i reformen en un edifici al carrer Iglesias Navarri). Un 32% dels diners els posa l’empresa Hàbitat 3, en virtut del conveni signat.
Controvèrsia generarà sens dubte el plantejament respecte a les partides destinades al Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell, on es preveu un “increment de les despeses del nou Servei d’Ajuda al Domicili amb l’empresa SUMAR”. A banda, s’ha de finançar el nou contracte programa, que ’incrementarà els serveis prestats, indiquen des de l’equip de Viaplana. 
 
“Ciutat d’esdeveniments”
Pel que fa a la recuperació econòmica, l’equip de govern la fia a convertir la Seu en una “ciutat d’esdeveniments”, amb fires (consolidades i noves) o propostes com ara una Trobada Tintinaire anunciada per a la tardor vinent. 
Desglossats els números, l’Ajuntament tindrà un pressupost de 19.530.782,04, mentre que les societats municipals es repartiran la resta: 3.165.017 euros per a HIULS; Parc del Segre SA en rebrà 1.729.185,54 i Turisme Seu, 73.827,58 euros. 
 
Demanen ajut del consistori per l’exorbitat preu de la llum
El col·lectiu de Pensionistes de Comissions Obreres de l’Alt Urgell demana al consistori que engegui amb la hidroelèctrica Peusa un conveni urgent per pal·liar situacions de pobresa energètica davant l’exorbitat increment dels preus de la llum, una qüestió que està “creant alarma social”. Els ajuts haurien d’anar a càrrec dels comptes d’explotació de la companyia, dels pressupostos municipals i de la Generalitat. També exigeixen informació entenedora. 
 
Ajornada la presa de possessió de Martí Riera
L’agreujament de la situació sanitària, que ha traslladat a l’àmbit telemàtic el ple municipal d’aquest vespre i el convocat per dimecres al Consell Comarcal, també ha obligat a ajornar per a moments més propicis l’acte de presa de possessió del nou president del Consell Comarcal, Martí Riera. Estava convocada per demà, dimecres, a la una de la tarda en un ple extraordinari que no es durà a terme. Prèviament, sí que se celebrarà la sessió ordinària, però igualment en línia. 
 
no
global
pressupost
Seu
confiança
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic