Diari digital d'Andorra Bondia

Nomen creu que la reunió amb el cap de Govern pot ser un “acte de justificació”


Escrit per: 
M.M.


Després de mesos de negociacions frustrades amb els consellers socialdemòcrates, el líder d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va posar ahir en dubte l’efectivitat de la propera reunió tripartida amb el cap de Govern i va opinar que tenen “el 95% de probabilitats que sigui un exercici de justificació”.

El president del grup parlamentari d’ApC va tornar a demanar concreció en la presentació dels punts bàsics del pacte d’Estat i es va preguntar si el cap de l’executiu hi anirà “de debò” o per “fer-se la foto”.  
De fet, el líder de la plataforma va opinar que la resposta a aquesta qüestió “es constatarà un minut després que comenci la trobada” i va matisar: “Si el cap de Govern ve amb tres pàgines de generalitats i voluntats polítiques, és que no va de debò.” En aquest sentit, Nomen va apuntar que les negociacions podran prosperar si Jaume Bartumeu porta “els cinc punts desplegats” (els cinc corresponents al pacte d’Estat proposat per l’executiu més el desenvolupament del títol II de la Constitució), però va avisar que “si ve per fer-se la foto, que se la faci ell sol”.
Pel que fa a les recents declaracions de membres de les files socialdemòcrates sobre la possibilitat de convocar eleccions anticipades si no prospera la llei de pressupost per al 2010, Nomen va reiterar que “des d’ApC no donem suport cap missatge d’eleccions anticipades” i va sostenir que “és una temeritat flirtejar amb això”. Així mateix, el líder de la plataforma va apuntar que el cap de Govern és “molt conscient que si convoca eleccions anticipades no estarà legitimat per presentar-s’hi una altra vegada”. Sobre aquesta qüestió, Nomen va concloure: “Si Bartumeu va dir que era capaç de tirar endavant un Govern amb minoria, que ho faci.”
Finalment, el president del grup parlamentari d’ApC es va mostrar indignat amb el màxim dirigent de l’executiu pel fet que afirmés que el pressupost està a la comissió legislativa i que ell no podia fer-hi més, i per la manca de comunicació amb els grups parlamentaris sobre l’acord d’intercanvi d’informació amb l’Estat espanyol. “Com hem de veure una persona que dimarts ens invita a treballar tots junts per arribar a un acord polític i dimecres se’n va a Madrid a tancar un dels acords més importants per a Andorra i no ens explica res”, va apuntar Nomen, que va recordar que “posteriorment aquest acord haurà de passar pel Consell General i, abans de signar-lo, no se sap si tindrà el suport suficient per aprovar-lo”.
predisposició de CR i PS
Pel que fa a la resta dels grups parlamentaris, tant els reformistes com els socialdemòcrates van mostrar ahir la seva predisposició a tancar un pacte d’Estat. El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va avançar que anirà a la trobada “amb ànims de no retreure res i trobar solucions” i va sostenir que “és possible arribar” a un acord. Així mateix, el líder reformista va admetre que el fet “que proposin la reunió vol dir que alguna cosa ha canviat”, però va afegir que “tot i així, hi ha una certa incertesa”. En aquest sentit, Gabriel va avisar que per arribar a bon port “el Govern ha de reduir les seves pretensions”.
El representant socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, va admetre que “si les posicions no canvien, difícilment es podran atansar”, per una qüestió “de concepte”. Amb tot, creu que la proposta de Bartumeu “obre una altra possible via” i espera “superar les dificultats per poder arribar a un acord”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte