Diari digital d'Andorra Bondia

Nomen diu que l'avantprojecte de llei de l'impost sobre societats ataca la independència de la Cambra de Comerç


Escrit per: 
Agències


El president del grup parlamentari d'ApC, Eusebi Nomen, ha dit que l'avantprojecte de llei de l'impost sobre societats mereix una atenció especial pel que respecta al tractament que fa de la Cambra de Comerç.

En aquest aspecte, Nomen afirma que el text canvia substancialment la forma de finançament de la cambra en detriment de la seva independència financera.
Segons Nomen, l'avantprojecte de llei implica que la Cambra deixarà de finançar-se a partir d'una part proporcional de la taxa d'activitats econòmiques, per passar a finançar-se a través d'un part alíquota (proporcional) de l'impost sobre els beneficis. En aquest sentit, Nomen ha advertit que aquest fet situa la Cambra en una posició de gran dependència pressupostària, en funció del que es decideixi en la Llei del Pressupost de l'Estat. A més, ha afegit, la Cambra se situarà en una 'posició d'inestabilitat' ja que es finançarà a partir d'una recaptació molt variable com és la de l'impost sobre els beneficis. Per tant, es tracta d'una qüestió que 'serà mereixedora de les majors cauteles' ja que 'la Cambra de Comerç ha de mantenir la seva independència'.

A banda d'aquest afer, el president del grup parlamentari d'Andorra pel Canvi, ha dit que els tres textos presentats per Govern als grups parlamentaris aquest dijous 'pequen de tenir una forta càrrega espanyola'. Així, l'avantprojecte de llei de l'impost de societats, el de l'impost sobre la renda de les activitats econòmiques i el de l'impost sobre la renda dels no residents mostren 'el tarannà complicat de la forma de legislar d'Espanya'. Una complexitat que Nomen ha qualificat 'd'innecessària', a la vegada que ha recordat que el text que ApC va entrar a tràmit parlamentari no tenia aquest problema.

En el mateix ordre de coses, Nomen ha afegit que els títols de l'avantprojecte de llei de l'impost sobre la renda de les activitats econòmiques i el de l'avantprojecte de llei de l'impost sobre societats del Principat d'Andorra donen lloc a 'confusió' ja que les societats també tenen activitats econòmiques. A la vegada, Eusebi Nomen ha dit que aquestes textos, que graven les rendes de les activitats empresarials, augmenten la pressió fiscal a Andorra ja que el redactat no substitueix els actuals ISI, IPI, IMI i IAC.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte