Diari digital d'Andorra Bondia
Nomen es desmarca del compromís de pacte d’Estat per a la CASS
Nomen es desmarca del compromís de pacte d’Estat per a la CASS

Nomen es desmarca del compromís de pacte d’Estat per a la CASS


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Quan un polític no té solucions el que fa és un pacte d’Estat, una taula i vinga reunions i canapès.” D’aquesta manera es va desmarcar ahir el candidat d’Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, de la resta de formacions que, a exepció del líder d’Units pel Progrés d’Andorra, Alfons Clavera, que tampoc es va pronunciar clarament, es van mostrar favorables a un pacte d’Estat per abordar la sostenibilitat de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).
Nomen, que va advertir que amb les implicacions que comportarà l’acord d’associació quant a la coordinació de sistemes de Seguretat Social, “la CASS no és viable”, va destacar que la manera de millorar la situació de la parapública és que “hi hagi més massa salarial”, un fet que passa “per atraure més valor afegit”.
També el candidat de Terceravia, Josep Pintat, que tot i lamentar que la figura del pacte d’Estat “s’ha evocat 50 vegades” va admetre que si una qüestió així “s’aborda de forma conjunta és millor”, va destacar que la CASS “no és sostenible” i que per fer que ho sigui cal “generar creixement econòmic”.
Un argument semblant va utilitzar Clavera, que per a la sostenibilitat de la CASS va considerar “imprescindible” que “creixi la inversió estrangera”, una aposta, però, que no s’assolirà amb el model de DA, “que està esgotat perquè no han vingut empreses i perquè el model Actua d’anar-les a buscar no funciona”. 
Els candidats liberal, Jordi Gallardo, i socialdemòcrata, Pere López, van retreure al líder de Demòcrates, Xavier Espot, la inacció de l’executiu en aquest tema i que no s’hagués impulsat abans un pacte d’Estat. En aquesta línia, López va demanar un “compromís” perquè les forces que obtinguin representació parlamentària s’asseguin l’endemà mateix de la sessió constitutiva del Consell General per abordar la sostenibilitat de les pensions.
Espot, que va remarcar que “no tenia sentit fer un pacte d’Estat a un any de les eleccions”, va assegurar que “recollia el guant” de López i Gallardo per ara sí tirar-lo endavant, i va aprofitar per deixar clar que una cosa és la despesa de la branca sanitària, a la qual el Govern ja ha adoptat iniciatives per “fer-hi front, com el metge referent o la història clínica compartida”, i l’altre el tema de les pensions.
Per la seva part, el cap de llista de Progressites-SDP, Josep Roig, es va mostrar d’acord amb la proposta de pacte d’Estat, però va advertir que a part de la sostenibilitat de la CASS hi ha en joc la dignitat de les persones, i va alertar que “no es posi en risc els més desafavorits”.

Pressió fiscal
En el breu discurs que va fer abans d’iniciar el debat, el president de la CEA, Gerard Cadena, va incidir en la necessitat de poder mantenir la competitivitat, motiu pel qual la pressió fiscal, que el 2017 era del 24,5%, no s’hauria d’incrementar.
De forma més o menys clara, els candidats van coincidir a l’hora d’expressar la seva voluntat de no incrementar la pressió fiscal, si bé López sí que va plantejar la seva voluntat d’eliminar les actuals bosses de no-tributació i de lluitar més fermament contra el frau fiscal per tal que el marc fiscal s’apliqui de forma més justa i equitativa.
En aquesta línia López, que va criticar la legislació vigent i que el delicte fiscal sigui igual per a una persona que comet un error en la declaració que per a una que va a “enganyar deliberadament” o no fa declaració, va reiterar l’aposta per gravar el pas de dividends a la renda personal així com també aquells ingressos procedents de les Sicav. A la vegada que va explicar la proposta de crear un segon tram d’IRPF al 20% per a aquelles rendes superiors als 144.000 euros anuals, és a dir, que superin deu vegades el salari mínim.
El candidat demòcrata, que va retreure a López que parlés de fiscalitat injusta i que no es controlés prou el frau fiscal, es va mostrar rotundament contrari a les propostes del socialdemòcrata i es va comprometre a “no apujar impostos ni a crear noves figures impositives”, ja que els ingressos actuals “són suficients” per a l’Estat.
Des de Terceravia, Pintat, que va recordar que l’executiu demòcrata ha ingressat fins a 120 milions d’euros més pel nou model impositiu però que en canvi ha fet créixer l’endeutament en 150 milions, va defensar la necessitat de determinar les despeses que l’Estat vol i ha d’assumir, i va apostar per una “política fiscal coherent i unificada” entre Govern, comuns i CASS.També Gallardo i Roig es van mostrar contraris a incrementar la pressió fiscal. El candidat liberal va dir que la fiscalitat ha de servir per “incentivar l’economia”, i va plantejar una modificació de l’impost de societats per “recuperar algunes de les deduccions eliminades aquesta legislatura”. Davant la perspectiva d’un increment de la cotització a la CASS, Gallardo també va apuntar la necessitat d’establir deduccions per a la creació de noves empreses, mecenatges culturals i patrocinis esportius o  per exemple en el cas d’empreses sostenibles amb el medi ambient.
Per la seva part, Roig es va mostrar també favorable a reforçar el procediment de cobrament, i va deixar clar que des de Progressistes-SDP s’aposta “per una economia duradora” i perquè “la fiscalitat no sigui un fre a l’emprenedoria”.
Nomen va lamentar que el Principat “s’ha equivocat” amb el model fiscal plantejat i va apostar per canviar-ne la filosofia, “passant de mirar d’atraure empreses a mirar d’atraure les persones, el talent”.
Finalment, Clavera es va mostrar partidari d’una “fiscalitat atenuada” i va anunciar una “fiscalitat especial” per a les petites i mitjanes empreses, a les quals va assegurar que des de l’Administració caldrà ajudar perquè puguin fer front a l’apujada del salari mínim fins als 1.400 euros, una altra de les seves propostes.

Nomen
desmarca
cass
pacte d'Estat
Compromis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte