Diari digital d'Andorra Bondia
Rafel Gaytán, Rosa Rodríguez i Eusebi Nomen, en campanya a la plaça del Consell.
Rafel Gaytán, Rosa Rodríguez i Eusebi Nomen, en campanya a la plaça del Consell.

Nomen insisteix amb el 15% d’IVA


Escrit per: 
A. L. / Foto: Màximus

Andorra Sobirana adverteix que l'acord d'associació amb la Unió Europa inclou la fiscalitat indirecta i que ll'executiu l'ha negociat sobre premisses "errònies".

A Eusebi Nomen no li importa quedar-se sol davant del món. De fet, es diria que li agrada, la imatge aquesta del llop solitari, o del conductor que se sorprèn perquè a la carretera tothom circula contra direcció. Menys ell, és clar. Per això, i després dels moments de tensió a què vam assistir al debat de dilluns, el cap de llista d’Andorra Sobirana va canviar sobre la marxa l’ordre del dia de l’acte de campanya d’ahir i va insistir en dos dels seus mantres preferits. Els ha explicat una i mil vegades, però no es cansa de repetir-los amb la cadència professoral de El libro gordo de Petete.

El primer de tots, l’IVA del 15% que comportarà, augura, l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Segons Nomen, tots els acords d’associació firmats amb països de l’Europa continental incorporen un IVA mínim del 15%: "Absolutament tots: Bòsnia, del 17%; Geòrgia, Kosovo i Macedònia, el 18%, Albània, Moldàvia, Sèrbia i Ucraïna, del 20%, i Montenegro, del 21%”. I això és així, insisteix, perquè l’acord d’associació comporta la incorporació de tot el cabal comunitari, inclosa la directiva que obliga a un IVA mínim del 15%: “un mercat únic comporta una regulació única. I no ho dic jo, sinó el comissari Mimica”.

Però és que a més, Nomen se’n feia ahir creus que el cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot, posés Liechtenstein com a exemple que és possible negociar un IVA inferior al 15%: “És que Liechtenstein, senyor Espot, no té un acord d’associació amb la UE, sinó que pertany a l’Espai Econòmic Europeu (EEE). I no és precisament el mateix. De fet, l’EEE no és una unió duanera. Qui té una unió duanera amb Liechtenstein és Suïssa, no la UE”. Conclusió: “El Govern parteix de la premissa errònia que podrà negociar un IVA inferior al 15% perquè Liechtenstein té un acord d’associació i se li permet un IVA del 7,7% –i no del 8%, com diu Espot. Simplement, no és cert”.

Tampoc ho és, remata Nomen, que l’acord d’associació exclogui la fiscalitat, com sostenen, diu, els altres sis candidats: “Exclou la directa, és clar que sí, però no la indirecta, que són l’IVA i els impostos especials. Per això el Govern i Espot diuen que s’està negociant una suposada moratòria de 30 anys sobre el tabac: perquè la fiscalitat indirecta sí que està prevista a l’acord d’associació”.

Fins aquí, el que Andorra Sobirana no vol. Però, què proposa a canvi? Bàsicament, esperar. Esperar que Gran Bretanya culmini amb èxit el Brexit –i perdonin la rima– i se’n surti amb el tractat de lliure comerç i lliure circulació de serveis i mercaderies –però no de persones– que ambiciona. Més o menys, la quadratura del cercle. Però Nomen la veu possible. Deu ser l’únic, amb Theresa May: “Després del Regne Unit s’hi sumaran Dinamarca, Hongria i Bulgària. Deixem que passi la llevaneu i netegi la carretera, i agafem després aquest camí, molt més adequat a les nostres necessitats que no l’acord d’associació, model avui obsolet”.

Andorra
campanya
eleccions
Andorra Sobirana
Nomen
Gaytán
Rodríguez
IVA
acord d'associació
fiscalitat
ue

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Anul·lació del secret bancari, limitació de pagaments en efectiu, elaboració del cadastre, i ara IVA del 15%... algú pot esbrinar que ens queda d'aquell país respectat per les seves particularitats? Tanmateix tot aquest procés d'assimilació que ens volen imposar ens és contrari per mancances evidents, com el suport del sistema bancari sense un banc d'últim recurs! Vindran a esquiar però no a invertir
Nomen, crec que no coneixes l´especifitat , la idiosincracia i la manera de viure dels veins d´Andorra . Un IVA del 15 % ?. Fes t´ho mirar !!!!
No sé si s´ha publicat el meu anterior comentari. Vull revindicar el que avía dit: Nomen, un IVA del 15% , vols destroçar el pais ?. Fes t´ho mirar avans de posar-te en politica !!!!.
Hola con temple, cal q llegeixis tota la noticia i veuràs q el Sr. Nomen, avisa que si seguim el camí traçat ens abocarem a un "IVA" del 15%. En cap cas, és el q postula en el seu ideari. Fes-t'ho mirar!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte