Diari digital d'Andorra Bondia

Nomen insisteix que el decret dels horaris és contrari a la Constitució


Escrit per: 
Redacció

Durant la compareixença del ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claudi Benet, davant de la comissió legislativa d’Economia, el president de la comissió, Eusebi Nomen, va reiterar que el decret que regula el tancament dels comerços els diumenges és “contrari a la Constitució”.

Concretament, creu que va en contra de la llibertat d’empresa. Tot i considerar aquest fet, Nomen va exposar que en principi no portaran el text al Tribunal Constitucional i va oferir al Govern un “pacte” consistent a deixar sense efecte l’actual decret i discutir la proposició de llei que ApC ha entrat sobre els horaris comercials.
Benet, de la seva banda, va manifestar que l’informe jurídic amb què compta l’executiu avala la constitucionalitat del text i també va fer al·lusió a la Constitució per defensar l’actuació de l’executiu. Va instar, però, ApC a dur el text al Constitucional si realment creuen que va en contra de la Carta Magna.
El titular de Turisme també va assenyalar que lamentava que el debat a la comissió s’hagués centrat en aquest aspecte ja que des del ministeri “s’està fent molta feina”. També va reiterar que el Govern no es farà enrere en el compliment dels diumenges que s’han de tancar i va acceptar un nou diàleg de cara a l’any vinent, un cop l’executiu tingui també un estudi que ha encarregat sobre la qüestió. En aquest sentit va remarcar que el decret “és millorable”.
La qüestió de la constitucionalitat o no del text no va ser l’únic motiu de confrontació en el si de la comissió, i de fet un altre dels moments tensos va ser quan els assistents (una quarantena de comerciants) van aplaudir una de les intervencions del conseller de CR Joan Torres sobre el tancament. Es va sentir aplaudiments i Nomen va dir als presents que guardessin silenci, a la qual cosa una persona va contestar si no podrien intervenir. A la resposta negativa de Nomen aquesta mateixa persona va demanar “per què els havien convidat”.
De fet, aquesta gran assistència va ser destacada pels diferents consellers generals, entre ells Conxita Mora, com a exemple de la preocupació del sector. Mora va insistir que la conciliació que volia el Govern no s’ha aconseguit i va instar l’executiu a considerar la proposta que no es tanqui cap diumenge i que a canvi els empresaris es comprometin a donar vuit diumenges festius als seus treballadors. Mora també va lamentar que no s’hagi tingut en compte l’opinió del sector.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte