Diari digital d'Andorra Bondia
Els eixos programàtics de Candidatura Sobiranista, comparats amb els de les altres formacions polítiques, segons Nomen.
Els eixos programàtics de Candidatura Sobiranista, comparats amb els de les altres formacions polítiques, segons Nomen.

Nomen insisteix que s’ha d’acabar amb el ‘clientelisme’ a l'administració


Escrit per: 
Redacció

Candidatura Sobiranista propugna una normativa "clara" i sancions "fortes" per als infractors.

Candidatura Sobiranista posarà el focus sobre el que el seu impulsor, Eusebi Nomen, anomena "clientelisme polític". Una nafra que ha detectat, diu, en la gestió del Servei d'Atenció Sanitària (SASS) i també en l'administració. Aquest, insisteix, és el gran problema de la funció pública, "que ha esdevingut una gran bossa de clientelisme, i si això ja és extraordinàriament frustrant per al servidor públic que no està polititzat, imagina't per al treballador que no és funcionari!"

El "clientelisme" afecta especialment, considera, als càrrecs directius i que exigeix una intervenció decidida per acabar amb “aquesta miserable forma d’utilització dels diners públics”. Com ho pensa fer Candidatura Sobiranista, el partit amb què concorrerà a les pròximes eleccions al Consell General? “Amb una normativa clara sobre edictes, concursos i processos de selecció a tots els nivells, i amb penalitzacions molt fortes per als polítics que les incompleixin”.

Per al SAAS propugna específicament el que en diu un “acord estratègic” per professionalitzar-ne la gestió a l’estil de corporacions com Adeslas i Sanitas: “Atenció, que no parlo de privatitzar la sanitat pública, i tampoc necessàriament d’externalitzar sinó d’impulsar estructures de gestió eficients similars a les que ja funcionen amb èxit al sector privat, i sense que això vagi en detriment de la qualitat del servei que rebi el ciutadà”. El que no es pot consentir, diu Nomen, “és que el clientelisme s’incrusti al SAAS, sobretot als alts càrrecs”. 

L’altre àmbit en què Candidatura Sobiranista vol insistir en aquesta ofensiva contra la “politització” és la justícia: “És evident que ara mateix la independència judical no existeix. Només cal que mirem el perfil clarament polític del president del Consell Superior de la Justícia”. Nomen assenyala directament al sistema d’elecció dels cinc membres del Consell –que decideixen el Síndic, el Govern, els Coprínceps i la magistratura– i en treu la conclusió al seu parer lògica: “Perquè el Consell sigui un òrgan sense les càrregues polítiques que avui arrossega cal que sigui elegit directament pel ciutadà”. L’objectiu, conclou, “no és altre que garantir la major independència possible per al poder judicial”.

Aquests seran, en fi, els eixos principals al voltant dels quals s’estructurarà el programa de Candidatura Sobiranista, al costat del no a l’acord d’associació –i la substitució per un tractat de lliure comerç–, la derogació de l’IRPF per atreure el que anomena “immigració d’èxit” a l’estil de Mònaco, la revisió de la llei electoral per evitar que el guanyador de les candidatures territorials s’endugui els dos consellers, la moratòria amb què pretén treure al mercat de l’habitatge de lloguer 5.000 habitatges avui ocults, i la “defensa” sense embuts del Coprincipat contra els que el volen posar en perill amb referèndums com el de l’avortament.

Nomen
funcionariat
eleccions
Administració
candidatura
sobiranista

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte