Diari digital d'Andorra Bondia

Nomen posa en dubte 'l'honestedat del PS en la declaració de les despeses reals' de les eleccions


Escrit per: 
Agències

El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC) i cap de llista nacional en les eleccions del 26 d’abril del 2009, Eusebi Nomen, va assegurar ahir: “Dubto molt de l’honestedat del PS en la declaració de les despeses reals durant la campanya electoral que ha fet al Tribunal de Comptes.”

En aquest sentit, Nomen va convidar “totes les formacions polítiques a fer una auditoria a fons de la despesa real” i saber d’aquesta manera els números exactes que cada candidatura va gastar.
El líder d’ApC va explicar  que “tots els ciutadans van poder veure les accions de comunicació que vàrem fer els tres”, en referència als grups polítics que van obtenir representació parlamentària en les eleccions generals, i que “a tots ens costa més o menys igual una publicitat o la impressió de paper; és a dir, tots tenim una idea aproximada dels costos que generen les accions de comunicació, i sobretot en una campanya electoral”.
Per aquest motiu, segons Nomen “és altament sospitós que només hi hagi una diferència de 1.600 euros entre les despeses que el PS declara que s’ha gastat en campanya i la subvenció que rep segons els resultats obtinguts”, donat que les factures s’envien al Tribunal de Comptes després de conèixer els resultats electorals.
Així mateix, Nomen va incidir que el PS hauria d’explicar aleshores “tot el que han fet les empreses espanyoles que fan assessorament al PSC i al PSOE i que l’han fet al PS” en el transcurs de la campanya. Segons el conseller general d’Andorra pel Canvi, “mai no sabrem què paga el PS i què paga el PSC o el PSOE”. I va afegir “o és que algú es creu que només es va gastar 136.565,41 euros i que, sospitosament, la subvenció que rebrà és la pràctica totalitat de la despesa declarada”.
Segons el Tribunal de Comptes, el PS rebrà de subvenció 134.870 euros dels 136.565,41 declarats; Andorra pel Canvi, 53.660 euros dels 418.259,58 declarats, i Coalició Reformista, 97.390 euros dels 293.598,61 declarats.
A la vista d’aquests números, i segons la despesa electoral que han  declarat al Tribunal de Comptes els partits, el PS recuperaria el 98,75% dels diners invertits en la campanya, CR el 33,17% i Andorra pel Canvi el 12,83%.
El president del grup parlamentari d’ApC va afirmar que “aquesta declaració de despeses davant del Tribunal de Comptes sense una llei de finançament de partits no té sentit”.
A més, va afegir que la declaració dels comptes “es fa després de saber els resultats electorals”. Nomen va insistir que el Tribunal de Comptes no audita el que realment es gasta, sinó les factures que se li envien un cop sabuts els resultats electorals i, per tant, “un cop se sap el que el partit té dret a cobrar en funció de la subvenció”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte