Diari digital d'Andorra Bondia

Nomen presenta una proposta d’acord per comptabilitzar el deute públic real


Escrit per: 
Redacció


El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va presentar ahir a la Sindicatura General una proposta d’acord sobre l’obligació de comptabilitzar els compromisos de prestacions de les administracions, amb l’objectiu d’obtenir una xifra real del deute públic actual.

La plataforma estima que aquesta xifra està entre els 3.200 i els 3.300 milions d’euros, i considera que el càlcul exacte del deute és bàsic per poder elaborar el pressupost de l’Estat del 2011 i ”prendre decisions en el futur”.

La proposta d’acord de la plataforma insta totes les administracions que, en el més termini més breu, portin a terme dues accions: d’una banda, que reconeguin en el seu balanç, com a deute la diferència entre el total de les obligacions futures de pagaments de pensions i altres prestacions, menys el valor raonable dels actius que tinguin destinats per fer front a aquests pagaments. D’altra banda, que en els successius pressupostos incloguin el possible increment o disminució del total d’obligacions dels pagaments que s’hagi de produir al llarg de l’exercici pressupostat, així com el valor raonable dels actius que es tingui previst constituir per fer front als pagaments durant l’exercici.

El document es basa en una comunicació del Tribunal de Comptes del 23 d’octubre de l’any passat en què afirmava que “s’ha de dotar en els passius provisions que tenen per objecte cobrir compromisos futurs i que es determinen utilitzant criteris que impliquen un cert grau de subjectivitat”. Així mateix, en el text presentat a la sindicatura, Nomen sosté que la proposta d’acord pretén “donar les màximes garanties de rigor i seguretat en els compromisos entre les administracions i col·lectius d’empleats que han de rebre pensions o altres prestacions”.

La proposta arriba poc després que ApC proposés als cònsols i al cap de Govern, Jaume Bartumeu, fer un front comú per sanejar les finances públiques. Després de tornar a parlar amb les parts implicades, Nomen va informar ahir que Bartumeu s’ha compromès a donar una resposta durant la setmana vinent, i va celebrar “el posicionament oficial dels comuns, dient que volen fer un front comú amb el Govern i el Consell General”. Així mateix, el líder d’ApC va opinar que “s’està creant un ambient constructiu” i va sostenir que si es treballa de forma conjunta per assolir aquesta transparència la solució “serà ràpida i no traumàtica”. No obstant, va avisar que si no es deixen d’utilitzar “tècniques de maquillatge” pot passar “com a Grècia”, a qui va culpar d’“amagar la realitat”.

Pel que fa a futurs acords amb l’executiu, Nomen va assegurar que “tenim tota la voluntat d’aprovar el pressupost 2011, treballant a partir d’això”, i va afegir que “per fer el pressupost del 2011 és fonamental tenir clar la qüestió que ens ocupa avui”. Així mateix, el president del grup parlamentari va apuntar que “per concretar mesures [per sanejar les arques públiques] cal tenir sobre la taula les dades exactes, que tan sols tenen els comuns i el Govern”. De moment, les xifres d’ApC situen el deute al voltant dels 3.200 euros, que surten dels “1.200 euros que reconeix el Govern”, els deutes comunals (entre 300 i 400 milions) i uns 1.500 euros de la CASS.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte