Diari digital d'Andorra Bondia

Nomen proposa transformar el deute bancari de l'Estat en finançament per a empreses i consumidors


Escrit per: 
Agències / Foto: J. A. G.

El líder d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, ha proposat aquest dissabte 'transformar el deute bancari de l'Estat en finançament per a l'economia productiva'.

Per això ha dit que ApC vol 'obrir unes línies de finançament al consum i a la inversió de les empreses' tot establint, d'acord amb els bancs, 'unes normes molt clares de com s'atorguen els crèdits'. Nomen proposa acabar amb 'la incògnita sobre si et donaran un crèdit o no, perquè això el que fa és frenar l'economia'. ApC creu que si el Govern ha alliberat part del seu deute amb els bancs del país obtenint crèdits a l'exterior, les entitats financeres disposen d'uns recursos que ara poden retornar a l'economia productiva.
Eusebi Nomen considera que 'per al bon funcionament de l'economia és fonamental que, quan un empresari o un consumidor vol demanar un crèdit, el resultat sigui previsible' i no una incògnita ja que, segons ha dit, es corre el risc de que abandoni la idea. Ha advertit que, en aquests moments, la restricció a l'accés al crèdit és preocupant i ha assenyalat que el Govern pot dinamitzar l'economia a partir del seu deute.
Nomen s'ha referit als 250 milions 'alliberats' dels bancs andorrans amb el crèdit aconseguit a l'exterior i l'emissió de lletres del tresor. 'Aquests diners han anat a la banca andorrana i no han recirculat cap a l'economia productiva', ha assenyalat el líder d'ApC. En conseqüència, ha proposat que el Govern negociï amb els bancs l'obertura de línies de crèdit a partir dels diners que aquests han recuperat.
El líder d'ApC ha dit que per a la banca és 'un gran incentiu' alliberar-se del deute de l'Estat perquè presta els diners al Govern a euríbor més 0,25. 'En canvi els pot col·locar al mercat a euríbor més 5, 6 o 7 o el que sigui', ha afirmat Nomen. Per a la banca, ha afegit, 'tenir diners prestats a euríbor més 0,25 és com tenir un impost encobert perquè està deixant diners per sota dels nivells de mercat'.
Així doncs, Nomen creu que cal negociar amb els bancs perquè a mesura que vagin destinant aquests recursos a l'economia productiva 'amb unes condicions clares i transparents, que permetin al petit i mitjà empresari estar segur que si presenta una sol·licitud complint els requisits, el crèdit li serà atorgat', el Govern podrà continuar alliberant més deute.
A tall d'exemple, Nomen ha afegit que els crèdits podrien beneficiar a persones que vulguin comprar cotxes o pisos i que disposin d'un percentatge determinat per pagar-ho. Els crèdits podrien cobrir el 70% de la compra d'un pis o el 50% d'un cotxe si els sol·licitants compleixen els requisits salarials establerts pels bancs.
Nomen ha assegurat que aquesta mesura passaria per un acord amb l'ABA 'perquè 'això és el que ha de fer un Govern, dinamitzar uns consensos per, a la vista d'un problema, parlar obertament amb la indústria'. Per al líder d'ApC 'aquesta és la funció d'un Govern que lidera l'economia, que tira endavant acords i solucions'.
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte