Diari digital d'Andorra Bondia
Eusebi Nomen, en la reunió que va mantenir ahir amb l’Empresa Familiar.
Eusebi Nomen, en la reunió que va mantenir ahir amb l’Empresa Familiar.

Nomen veu “falta d’honestedat” en el debat sobre Europa


Escrit per: 
A. L. / Foto: Agències

L’Empresa Familiar, “molt preocupada” per l’acord d’associació, diu el candidat.

L’Empresa Familiar (EFA) està “enormement preocupada” per les discrepàncies que hi ha entre el que sostenen les institucions europees respecte de l’acord d’associació i el discurs públic de les candidatures que concorren a les eleccions de diumenge. Totes, excepte Andorra Sobirana, naturalment. Com a mínim, així és com va resumir el cap de la llista nacional de la formació, Eusebi Nomen, la trobada que va mantenir ahir amb una delegació de l’EFA encapçalada pel seu president, Francesc Mora.

Segons l’ordre del dia, s’hi havien de repassar els neguits del sector i Nomen hi havia d’exposar les mesures de reactivació econòmica que porta al programa. A l’hora de la veritat, el candidat d’Andorra Sobirana ens va col·locar el mateix genere que ens ha estat venent des que va començar la campanya: les nefastes conseqüències que tindria l’acord d’associació, la llista de mitges veritats, inexactituds i mentides completes que l’executiu ha anat colant sobre la negociació, i l’antídot que proposa Andorra Sobirana. Ja saben: esperar que es resolgui el Brexit, en la confiança que la Gran Bretanya i la Unió Europea no tinguin més remei que explorar la via d’un tractat de lliure comerç que exclogui la lliure circulació de persones, i apuntar-se en aquest carro guanyador.

La relativa novetat va ser la retòrica amb què Nomen va embolicar el missatge. No és veritat, diu, que l’acord d’associació estigui als preliminars; Brussel·les sosté que està en la fase decisiva i que l’acord marc se signarà com a molt tard al juny. No és veritat, diu, que no hagi d’incloure la lliure circulació de persones, una de les quatre llibertats bàsiques del mercat únic. No és veritat, diu, que no s’hagin fet cessions “importants” sobre el tabac, ni que l’acord exclogui la Seguretat Social, la fiscalitat i, assenyaladament, l’IVA del 15%. El mercat únic –no es cansa de predicar– implica una normativa única. Hi caben, sí, especificitats “temporals, justificades i proporcionades, però condemnades a desaparèixer”.

Davant de tot el que precedeix, es demana Nomen, el votant –i cal suposar que també els membres de l’EFA– hauran de decidir a qui creuen: “Als cinc partits –PS, SDP, L’A, Terceravia i UP– que reconeixen que no disposen de la informació necessària sobre la negociació i a la vegada sostenen que no inclou la fiscalitat, ni la lliure circulació de persones? A Demòcrates, que l’ha negociat però que fins ara ha ocultat el contingut d’aquestes negociacions, i que diu el contrari del que sostenen el Parlament i la Comissió Europea? O a nosaltres, que advertim de la realitat i que demanem prudència, no precipitar-nos?” I per què s’alinea la diguem-ne oposició amb les tesis de Demòcrates? “Perquè no s’han llegit el dossier, perquè han pres una decisió política i ara no volen rectificar... En definitiva, per falta d’honestedat”.

Efectivament, serà interessantíssim comprovar diumenge en qui confia el ciutadà. I més encara comprovar el contingut exacte de l’acord d’associació quan el pròxim Govern es digni a fer-lo públic. Llàstima que no ho hagi fet a temps del 7 d’abril.

Andorra
eleccions
Andorra Sobirana
Nomen
europa
acord d'associació
EFA
empresa familiar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte