Diari digital d'Andorra Bondia
Rossell i Gomà durant la presentació d’aquest balanç previ del Renova.
Rossell i Gomà durant la presentació d’aquest balanç previ del Renova.

Només 7 de 129 sol·licituds d’ajuts Renova van a habilitar nous lloguers


Escrit per: 
A. D. / Foto: SFGA

La convocatòria 2020 del programa Renova, iniciativa per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, incloïa enguany una bonificació addicional d’un 10% en el cas que l’habitatge rehabilitat s’incorpori al mercat de lloguer. Encara està obert el termini (fins al novembre o fins que s’esgotin els diners disponibles: queda el 40% d’1,2 milions en ajuts directes i uns 10 milions en avals per a préstecs preferents), però el Govern ja en feia ahir un primer balanç i posava damunt la taula que des del 27 de febrer, i amb l’aturada forçosa pel mig, s’han rebut 129 sol·licituds. Entre les demandes, però, només nou dels projectes estan destinats a injectar al mercat habitatges de lloguer. És un èxit o un fracàs de la convocatòria? S’atansa a les expectatives del Govern? El secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, diu que encara és d’hora per valorar: és el primer any de convocatòria, amb aquesta parada obligada a partir del març i el termini encara no s’ha exhaurit. 

Sí que disposen de dades com per afirmar que el volum de demandes “corroboren les tendències dels últims anys”, que apunten a una “estabilitat de les sol·licituds, amb cert repunt”. És el que va plantejar el cap d’unitat de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Albert Gomà, que va aportar les dades d’aquest repunt: un increment del 15% en el nombre de sol·licituds presentades. Així, dèiem, s’han esgotat el 60% dels 1,2 milions disponibles en ajuts directes i s’hi han atorgat avals per valor de cinc milions d’euros, dels 12,4 com a punt de partida. El cost total de les actuacions és de 5 milions i els responsables del programa estimen que per cada euro invertit pel Govern hi ha una repercussió de 7,5 euros, segons el càlcul presentat per Gomà. En aquesta edició, s’ha incrementat en un 11% l’import mitjà de les sol·licituds, que és de 42.000 euros, amb un domini de les actuacions en eficiència energètica i increment en les actuacions en energies renovables.

Set-centes noves etiquetes d’eficiència energètica 
Des de l’obertura de la convocatòria fins a l’agost s’han atorgat més de 700 noves etiquetes d’eficiència energètica. Millorar l’eficiència energètica dels edificis és un altre dels objectius que persegueix el programa, amb ajuts directes de fins al 40% del cost dels treballs, per millorar un parc immobiliari on, va recordar Gomà, al voltant del 85% dels edificis estan per sota dels llindars d’eficiència que marca la llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc).

El Renova ha rebut també onze sol·licituds per a la implantació d’instal·lacions fotovoltaiques i ha permès posar en funcionament quatre de noves durant l’any, amb una potència de prop de 175kW. Així, Andorra compta amb un total de 59 instal·lacions d’aquest tipus. Les existents l’any passat van generar un equivalent al consum elèctric de 430 llars. 

sol·licituds
ajuts
Renova
habilitar nous lloguers

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte