Diari digital d'Andorra Bondia
Només les societats amb més de 30 empleats tindran comitè d’empresa
Només les societats amb més de 30 empleats tindran comitè d’empresa

Només les societats amb més de 30 empleats tindran comitè d’empresa


Escrit per: 
M.S. / Foto: C.G.

Només aquelles companyies que disposin de més de trenta treballadors podran constituir un comitè d’empresa. Així consta en l’esborrany de la proposició de llei qualificada de relacions laborals, que el grup demòcrata ha lliurat als agents socials, on per primera vegada es preveu la creació d’aquests òrgans de representació col·lectiva dels treballadors. I és que el Codi de relacions laborals vigent preveu la figura del delegat de personal per a aquelles empreses amb un mínim de vint treballadors però no cap comitè. 
Així, l’esborrany estableix que a les companyies que disposin entre 31 i 49 treballadors els empleats puguin escollir per sufragi lliure, secret i directe tres representants al comitè d’empresa. En el cas de les empreses que tinguin entre 50 i 99 assalariats hi correspondran cinc representants, set en aquelles companyies d’entre 100 i 199 treballadors, nou per a aquelles que disposin d’entre 200 i 499 empleats i onze representants per a les empreses amb més de 500 treballadors.
A més, i a diferència de la legislació vigent, l’esborrany de la proposició de llei qualificada de relacions laborals estableix que a les empreses que tinguin entre 11 i 30 treballadors, aquests puguin escollir un delegat, mentre que a les empreses amb 10 empleats o menys es podrà escollir un assalariat amb el mandat per negociar amb l’empresa acords puntuals i específics, així com convenis col·lectius quan sigui el cas.
L’esborrany elaborat pel grup demòcrata manté les mateixes competències que la legislació vigent per als delegats dels assalariats i els membres dels comitès d’empresa, si bé n’afegeix tres de noves, com són l’obligació de col·laborar amb l’empresari i els seus representants per assolir els objectius empresarials, la col·laboració amb l’empresari en l’establiment i posada en funcionament de mesures d’igualtat i conciliació de la vida laboral i familiar, i finalment, i si és el cas, instar les mesures de conflicte col·lectiu, inclosa la vaga, en l’àmbit de l’empresa.
Pel que fa a les garanties 
de protecció dels delegats dels assalariats, els membres del comitè d’empresa i també els treballadors amb mandat, el text, que preveu també que hagin de signar una clàusula de confidencialitat, manté les actuals si bé fixa el crèdit d’hores mensuals retribuïdes, quatre amb la llei vigent, en funció del nombre de treballadors. Així, en empreses de fins a 10 assalariats es disposarà de dues hores mensuals, quatre en el cas de companyies d’entre 11 i 99 empleats, sis hores en les empreses de 100 a 199 treballadors, vuit per a les de 200 a 499 i deu hores mensuals en empreses de més de 500 empleats.

DA amplia fins al primer de juliol el termini per fer aportacions als esborranys

Després que des de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) s’hagués demanat més temps per poder analitzar els esborranys de la futura legislació laboral, el grup parlamentari demòcrata ha decidit ampliar, fins a l’1 de juliol que ve, el termini perquè els col·lectius implicats puguin analitzar més pausadament el contingut dels esborranys de la llei qualificada de relacions laborals, de la llei qualificada reguladora de les mesures de conflicte col·lectiu i de la llei qualificada d’acció sindical i patronal, presentades el 
4 d’abril passat.
Així ho va explicar ahir el grup demòcrata a través d’un comunicat, en el qual manifesta que “entén que un procés de reforma que ha d’assentar les bases d’un model sòlid, modern i perdurable en el temps requereix una anàlisi profunda, calmada i ponderada que garanteixi una participació real dels col·lectius implicats”. En aquest sentit, el grup demòcrata considera “plenament justificada” la petició dels col·lectius implicats d’ampliar el termini per poder fer aportacions als textos de les lleis abans de la seva tramitació parlamentària.
En la nota, els demòcrates reiteren la seva aposta per aquest procés previ de participació com a clau per garantir la tramitació d’uns textos que s’adaptin plenament a les necessitats actuals i futures del país.

DA
esborrany
relacions laborals
treballadors
comitè d'empresa
empleats
USdA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte