Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general del PS Pere López, ahir, al Consell General.
El conseller general del PS Pere López, ahir, al Consell General.

Nou enfrontament entre López i Martí, ara pel registre de propietat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’examen i votació del projecte de llei de modificació de la Llei d’ordenació del territori i urbanisme va generar un nou enfrontament entre el conseller general del PS Pere López i el cap de Govern, Antoni Martí, en aquesta ocasió per la creació d’un registre de la propietat.
I és que López va aprofitar el no de la majoria demòcrata a les reserves d’esmena dels socialdemòcrates que plantejaven la creació d’un registre de la propietat per acusar l’executiu de fer “política de postureig” en el tema de l’habitatge, ja que sense aquest registre difícilment es podrà actuar per resoldre la problemàtica de l’habitatge. “Sense registre de propietat no és creïble que preocupi el problema de l’habitatge ni dir que es volen fer mesures”, va assegurar López, que va retreure a la bancada demòcrata que votessin la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns, que preveu un registre de propietat i, en canvi, votessin en contra de l’esmena que en proposa la creació.
Per la seva part, el cap de Govern, que va acusar el parlamentari socialdemòcrata d’“actuar únicament per màrqueting polític”, va assegurar que DA “defensa” i “té clar” que el país necessita disposar d’un registre de propietat tot i que “no és en la Llei d’ordenació del territori i urbanisme” on ha de figurar. Per això, Martí va lamentar que López hagués volgut utilitzar aquest debat “per fer passar el missatge de l’abdicació del meu Govern sobre l’habitatge”.
Per la seva part, el titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va defensar la modificació de la llei, ja que facilitarà el desenvolupament de projectes d’interès nacional perquè, a través de la cessió obligatòria gratuïta, el Govern podrà disposar de terrenys per a infraestructures d’interès nacional. A més, el ministre va negar també que amb els canvis desaparegui el principi de subsidiarietat i que no es tinguin en compte els privats.
El text es va aprovar amb l’abstenció de l’oposició, excepte el conseller d’SDP, que hi va votar en contra en considerar que “es tracta d’una modificació més d’una mala llei”, que va retreure a l’executiu que no s’hagués fet una reforma molt més àmplia de la llei, malgrat el compromís assolit pel ministre Torres en aquest sentit.
D’altra banda, el ple va aprovar la llei de creació del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs i la proposta d’aprovació i adhesió del Conveni de l’Organització Meteorològica Mundial.

El permís de treball per compte propi requerirà un dipòsit de 15.000 euros

Finalment l’obtenció d’un permís de treball per compte propi requerirà haver de fer un dipòsit de 15.000 euros a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). Així ho preveu la modificació de la Llei qualificada d’immigració aprovada ahir pel Consell General després que el grup demòcrata hagués rebaixat a la meitat les pretensions del text de l’executiu que fixaven el dipòsit en els 30.000 euros. Així ho va admetre el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va destacar que malgrat les esmenes incorporades el text resultant “salvaguarda” l’objectiu de l’executiu en el sentit d’evitar males pràctiques amb l’ús d’aquesta autorització i garantir que qui la sol·liciti té una voluntat real d’invertir al país.
Des de Liberals d’Andorra i el Partit Socialdemòcrata, que es van abstenir en la votació global del text, que primer s’havia votat agrupat per articles, es va advertir que aquesta nova obligació pot comportar “un fre” a la inversió estrangera i a la captació de talent, un fet que des de la majoria demòcrata i el Govern es va negar assegurant que contràriament a un fre “és una garantia” i que, a més a més, en aquells casos en què les empreses no acabin reeixint i la persona marxi del país deixant deutes, es podrà utilitzar per pal·liar part d’aquest deute.
La modificació aprovada crea també una nova autorització d’immigració temporal per a joves amb opció de treball, per permetre residir i treballar temporalment a Andorra els joves nacionals o residents en països que han signat un acord amb Andorra relatiu a l’establiment de programes de viatges formatius o de lleure amb possibilitat de treball.

Una llei per modificar ja les properes setmanes

La cambra, amb l’abstenció dels tres consellers generals liberals, va aprovar el projecte de llei dels serveis de pagament i el diner electrònic, un text que dona compliment als compromisos contrets amb l’Acord Monetari, però que s’haurà de modificar en les properes setmanes, tal com va admetre el ministre de Finances, Jordi Cinca. I és que amb aquesta llei es transposen dues directives europees, una de les quals ja derogada i substituïda per una  altra. Cinca va justificar el fet que no s’incorporessin ja les noves disposicions mentre la llei era a tràmit per poder avançar en l’entrada d’Andorra a la zona única de pagament en euros (SEPA), un fet que confia que “pugui ser una realitat a finals d’any”.

enfrontament
López
martí
registre
propietat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte