Diari digital d'Andorra Bondia
Els grups de la majoria parlamentària en una sessió del Consell General.
Els grups de la majoria parlamentària en una sessió del Consell General.

Nou text per garantir el vot de les persones amb discapacitat


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

Tal com van anunciar durant la sessió del Consell General d'aquest dijous, els tres grups de la majoria parlamentària (demòcrata, liberal i de Ciutadans Compromesos), i el grup socialdemòcrata han entrat a tràmit aquest divendres una nova proposició de llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, segons han informat les quatre formacions en un comunicat conjunt.

El text inclou totes les esmenes que s’havien acceptat i transaccionat amb relació als drets de les persones amb discapacitat i per garantir el seu dret a vot, unes esmenes que, finalment i degut a l'abstenció dels consellers generals de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, no van prosperar ja que la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum va ser rebutjada en no assolir la doble majoria necessària, dels consellers elegits en circumscripció nacional i dels escollits en circumscripció parroquial.

La proposició de llei s’ha entrat amb caràcter d’urgència per no dilatar més en el temps la seva aprovació. A més, tant els grups de la coalició com el socialdemòcrata s’han compromès a no presentar esmenes que modifiquin el contingut intrínsec de la llei.

La proposició de llei garanteix que no es podrà inhabilitar cap persona amb discapacitat a exercir el seu dret a vot. També que els comuns i el Govern hauran de facilitar el desplaçament de les persones amb problemes de mobilitat fins als col·legis electorals, que les persones amb discapacitat podran sol·licitar que una persona de la seva elecció els presti assistència per votar i, fins i tot, podran delegar el seu vot.

El text també obligarà que tot el material de vot sigui accessible: en braille, lletra ampliada, lectura fàcil, suport sonor, electrònic o llengua de signes. També hauran de ser accessibles les cabines aïlladores i totes les instal·lacions en general.

A banda de totes les millores que la nova proposició de llei planteja a favor del col·lectiu de persones amb discapacitat, també incorpora millores amb la finalitat de facilitar la participació ciutadana en el procés electoral. Així, el vot per correu es farà extensiu a qualsevol persona que estigui a l’estranger el dia de les eleccions. També s’inclou la novetat del vot per delegació. Les persones amb alguna discapacitat, que es troben impossibilitades per votar o que tinguin una malaltia greu podran accedir a aquesta modalitat de vot. Això sí, ho hauran d’acreditar mèdicament i també notarialment.

nou
text
garantir
vot
persones amb discapacitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte