Diari digital d'Andorra Bondia
Nou toc d’alerta del Consell d’Europa per seguir penalitzant l’avortament
Nou toc d’alerta del Consell d’Europa per seguir penalitzant l’avortament

Nou toc d’alerta del Consell d’Europa per seguir penalitzant l’avortament


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

Nou toc d’alerta del Consell d’Europa a Andorra per no haver despenalitzat encara l’avortament, ni tan sols en els tres supòsits mínims, majoritàriament acceptats per gairebé tots els Estats membres de l’organisme, com són els casos en què es veu amenaçada la vida de la dona, els casos de certes anomalies fetals i els casos de violació i incest. 

I és que el Principat torna a ser assenyalat en l’informe La salut i els drets sexuals i reproductius de les dones a Europa fet públic ahir pel comissari europeu dels Drets Humans del Consell d’Europa, Nils Muižnieks, en què es posa de manifest que Andorra i Malta són els únics estats membres del Consell d’Europa on l’avortament es castiga penalment, un fet que pot suposar un greu risc per a la salut de les dones, així com que es posi en perill el respecte pels seus drets fonamentals, ja que, com recorda Muižnieks, “els drets sexuals i reproductius de les dones són drets fonamentals”.

En aquesta línia, l’informe, que alerta d’un cert retrocés a nivell europeu dels drets sexuals i reproductius de les dones, posa de manifest també les “legislacions restrictives” quant a l’avortament en països com Irlanda, Liechtenstein, Mònaco, Irlanda del Nord, Polònia i San Marino, que “prohibeixen l’accés de les dones a l’avortament excepte en casos extremadament limitats”.

Davant de la situació d’aquests vuit països, els sis anteriorment citats, més Andorra i Malta, l’informe incideix, a més, que, en molts dels casos, les sancions previstes són “severes”, com podria ser el cas d’Irlanda, on la pena per a les dones que abortin pot arribar als 14 anys de presó, o d’Irlanda del Nord, on es podria fins i tot arribar a aplicar la cadena perpètua.

Davant les conseqüències legals, segueix l’informe, moltes de les dones d’aquestes jurisdiccions que opten per posar fi a un embaràs viatgen a altres països per accedir a “serveis segurs i legals” o, en el pitjor dels casos, recorren a “avortaments clandestins” amb el risc que això comporta, especialment en aquelles situacions en què puguin sorgir complicacions.

Així mateix, l’informe incideix també en el fet que les legislacions tan restrictives poden comportar també un efecte en els facultatius, fins i tot dels països on sí que es permet l’avortament, en determinats supòsits, que faci que els mateixos facultatius posin molts problemes a l’hora de certificar i motivar un procés d’avortament. En aquest sentit, l’informe posa de manifest que alguns Estats membres “no aconsegueixen garantir que les dones puguin accedir als serveis d’avortament legals en situacions en què els professionals mèdics s’hi neguen.

L’informe del comissari europeu dels Drets Humans del Consell d’Europa, que el maig de l’any passat va visitar el Principat, contraposa la situació i les restriccions d’aquests vuit països a la resta dels Estats membres del Consell d’Europa, assegurant que més del 80%  “han legalitzat l’avortament sol·licitat per una dona, fins i tot, per “motius d’angoixa” o “per motius socioeconòmics”.

D’aquests 40 països, remarca l’informe, 36 permeten l’avortament a demanda sense cap restricció o per motius d’angoixa, amb terminis d’entre les 10 i fins a les 24 setmanes d’embaràs, mentre que els quatre països restants “han legalitzat l’avortament per raons socioeconòmiques”.

 

Fins a 54 recomanacions agrupades en deu àrees

L’informe del comissari europeu dels Drets Humans del Consell d’Europa, Nils Muižnieks, fa fins a 54 recomanacions als Estats membres, agrupades en deu àrees que abarquen tots els aspectes lligats a la salut i als drets sexuals i reproductius de les dones,  encaminades a garantir precisament aquests drets. Així, s’incideix en la necessitat de despenalitzar l’avortament, així com suavitzar aquelles legislacions més restrictives, per tal de garantir que totes les dones puguin accedir a un “avortament legal i segur”.

Entre les recomanacions, destaquen també les relatives a garantir i facilitar una educació integral en matèria de sexualitat, garantir l’accessibilitat als anticonceptius i a una atenció mèdica materna de qualitat, així com suprimir la discriminació en les lleis. També es demana l’adopció i implementació d’estratègies nacionals àmplies i inclusives i plans d’acció per a la salut i els drets sexuals i reproductius de les dones.

 

Consell d'Europa
avortament
reproducció
drets sexuals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte