Diari digital d'Andorra Bondia
La penjada de cartells de Liberals, ahir a Andorra la Vella.
La penjada de cartells de Liberals, ahir a Andorra la Vella.

Objectiu: recuperar l’alegria


Escrit per: 
Victòria Gómez Pérez / Foto: Facundo Santana

“Som el partit més tradicional i la nostra prioritat és servir el país.” I per aquest motiu Liberals ha triat com a lema de campanya Primer, Andorra. Com a novetat, “i per responsabilitat mediambiental”, enguany la formació no ha imprès el programa electoral, que sí que es pot consultar a través del web i el codi QR dels cartells publicitaris, però aquesta tarda el seu cap de llista, Josep Maria Cabanes, ha afirmat que l’objectiu és, bàsicament “treballar per al poble” i “recuperar l’alegria que hi havia i que avui s’ha trencat”. “Que tothom tingui la felicitat que hem tingut al llarg de 800 anys d’història. Sempre hi ha moments difícils, com la Covid o la crisi derivada de la guerra a Ucraïna que suposen un trastorn general, però també n’hem tingut d’eufòria total” en matèries com “l’habitatge o l’àmbit laboral”, ha indicat.

En la mateixa línia, ha manifestat que “som el partit més antic i que ha governat durant molts anys, inclosa l’última legislatura en coalició, i sempre hem estat al costat del ciutadà”.  D’aquesta manera, el líder blau es mostra convençut que, gràcies a la seva “experiència”, té “molt a aportar per millorar la qualitat de vida de la població” i, malgrat que l’estadística sobre la intenció de vot de la setmana passada deixava el partit fora del Consell General, creu que les possibilitats d’obtenir uns bons resultats són reals, perquè “hem fet un programa molt consensuat” que inclou “tots els col·lectius”. A més, Cabanes ha tret importància al sondeig, tenint en compte la poca participació del mateix: “El 2 d’abril al vespre ja veurem si es correspon o no amb el 100% dels electors”. En qualsevol cas, ha dit, “no passa res” i, sigui qui sigui el guanyador, “nosaltres continuarem treballant”. Així mateix, no ha descartat futurs pactes amb altres formacions, especialment amb Demòcrates, amb qui “hem funcionat molt bé”, i ha recordat a la resta de candidats que “la nostra obligació política és estar tots units, deixar els colors polítics a casa i servir el poble amb el resultat que hi hagi”. En aquest sentit, ha considerat que el que demana la ciutadania és “responsabilitat” i unes “institucions fortes”. A partir de dilluns, doncs, Liberals es mourà per totes les parròquies amb una il·lusió i motivació “terribles” per atraure especialment els votants indecisos. 

Quant al programa electoral, es resumeix en 10 punts. Un dels més importants des de la perspectiva liberal és l’autosuficiència energètica “per combatre l’alta dependència elèctrica de l’exterior”. Per això, aposten per “gestionar bé els nostres recursos naturals” i tenir millors equipaments i sistemes d’emmagatzematge que assegurin “millors sistemes de producció d’energia neta”. Seguint l’esperit de tradició del qual fa gala Cabanes, una altra de les prioritats és la cultura entesa com a “riquesa de país”, fet pel qual el partit proposa garantir “les nostres arrels i la nostra forma de ser i de pensar” amb la creació del Dia de la Cultura Andorrana. 

Pel que fa a la mobilitat, Liberals promet executar la fase final dels desviaments de Sant Julià de Lòria i la Massana, a més de “nous transports públics segregats i noves formes de mobilitat urbana”, com el transport per cable o el tramvia.   El següent punt és l’habitatge amb el compromís d’un model que “ajudi a equilibrar l’oferta amb la demanda residencial a un preu assequible” i la desafectació progressiva de la pròrroga forçosa i la creació d’un fons d’habitatge. Per darrere, s’hi troba l’economia com a sinònim de progrés, “simplificant les relacions amb l’Administració”, especialment per a les petites i mitjanes empreses.

Des de l’entorn sanitari, Liberals creu que cal millorar la inversió pública “per posar en valor el personal” i millorar les instal·lacions actuals, alhora que s’ha de “redefinir” el sistema de pensions. En joventut, es consideren “essencials” les polítiques per potenciar el “talent andorrà” i, en l’Administració, s’ha de vetllar per l’aplicació de la Llei de transparència. En seguretat, “cal revisar els salaris dels diferents cossos en funció de les seves tasques i dotar-los de més mitjans tècnics i humans” i, finalment, el programa  liberal inclou que “la projecció internacional” del país ha de respectar “la sobirania”  i, per tant, es convocarà un referèndum sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea, que sempre garantirà “els nostres interessos i especificitats”.

Andorra
eleccions
liberals
cabanes
Alegria

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Vosaltres l'alegría no l'heu perduda, molts dels que veig a la llista viuen de .p.m., l'alegria del poble tornarà quan no vulgueu destruïr més el país amb heliports pels rics o urbanismes de luxe...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte