Diari digital d'Andorra Bondia
Marín i Mandicó en la roda de premsa que va tenir lloc en finalitzar la reunió de cònsols d’ahir.
Marín i Mandicó en la roda de premsa que va tenir lloc en finalitzar la reunió de cònsols d’ahir.

Obligatorietat d’inscriure el gos al cens per ADN des de l’1 setembre


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: M.M.

La modificació que es farà al reglament que desenvolupa la Llei de tinença i protecció d’animals per tal d’establir l’obligatorietat als propietaris de realitzar la prova de l’ADN al gos i inscriure’l al cens caní corresponent entrarà en vigor l’1 de setembre d’aquest any. Amb tot, s’oferirà un termini de vuit mesos abans de començar a sancionar per aquesta via. Segons va explicar la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, que ahir va actuar de portaveu de la reunió de cònsols juntament amb Josep Mandicó, això donarà un temps de marge als amos per realitzar aquest procediment. 
Així, va recordar que no serà fins ben entrat el 2020 que es començaran a aplicar multes als propietaris que no recullin les tifes per la via del cens caní. Marín també va indicar que ara per ara no s’ha decidit l’import que tindran les sancions ni si finalment els comuns subvencionaran la prova de l’ADN o bé si cada propietari haurà de pagar la seva totalitat. En tot cas, la voluntat de les corporacions és que la decisió que es prengui en aquests dos aspectes sigui “homogènia” a totes les parròquies.
Per altra banda, els cònsols també van acordar assumir la recollida de la matèria orgànica davant dels grans productors (com poden ser restaurants i centres comercials). Marín va explicar que des de fa més d’un any, és el Govern qui realitza aquesta recollida, tot i que és competència comunal. Tenint en compte que per assumir aquesta tasca cal publicar un edicte per adjudicar el servei i que això porta el seu temps, s’ha pactat que el Govern mantindrà l’empresa que ho porta a terme, però les corporacions n’assumiran el cost. Això suposa 12.000 euros per cada Comú (l’import global es distribuirà a parts iguals entre les set parròquies, tot i que la recollida només es fa a Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, que són les que generen més residus). Es tracta d’un màxim de 1.000 tones que s’exporten. D’aquí a dos anys, els comuns inclouran la recollida de matèria orgànica en el concurs per adjudicar la recollida de residus (que tenen mancomunada), tenint en compte que aleshores ja haurà vençut el que està en vigor actualment.
En la reunió de cònsols d’ahir també van comparèixer el director, Joan Carles Recasens, i el director adjunt del cos de bombers, Jordi Farré. Aquesta és la primera vegada que el cos es reuneix amb els mandataris comunals. A la trobada, Recasens i Farré van sol·licitar als cònsols que se’ls consulti abans de realitzar qualsevol canvi a l’espai urbà. En aquest sentit, Marín va indicar que quan es fan les voravies més grans o s’instal·len piquets per evitar aparcaments indeguts s’ha de garantir en tot moment el pas dels vehicles dels bombers en cas d’incendi. “Quan s’embelleixen les voravies potser no s’hi pensa, però és important comunicar-ho als bombers”, va destacar. 
A l’últim, els cònsols van acordar que un tècnic del Comú d’Andorra la Vella s’incorpori, juntament al cònsol menor d’aquesta parròquia, al patronat que s’ha creat amb motiu dels Jocs dels Petits Estats. També Marín va informar de la visita de la delegació de l’OSCE per observar el procés electoral. En un termini de tres setmanes, l’organització farà arribar l’informe que ha elaborat.

 

ADN
gos
inscriure
obligatorietat
setembre
l'1

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte