Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú celebrat aquest dijous a Ordino.
Un moment del consell de comú celebrat aquest dijous a Ordino.

Ordino aprova un pressupost amb un dèficit de 3,2 milions, que cobrirà amb romanents


Escrit per: 
Agències / Foto: C. G.

El comú d'Ordino ha aprovat aquest dijous al migdia en sessió de consell de comú el pressupost per al 2019, el qual preveu uns ingressos d'11,4 milions d'euros i unes despeses totals de més de 14,5 milions, el que suposa un dèficit de 3,2 milions d'euros. La consellera de Finances i Pressupost, Maria del Mar Coma, ha explicat que, malgrat la diferència negativa entre ingressos i despeses, en cap cas es genera nou endeutament ja que aquests més de 3 milions es cobriran amb romanents, que s'han anat aumulant a conseqüència d'inversions que no s'han fet els darrers anys. Pel que fa als ingressos, destaca que es preveuen 800.000 euros en concepte d'impostos de construcció d'una urbanització de luxe que es vol fer a tocar de la carretera del coll d'Ordino.

Tornant al dèficit previst per al 2019, un dels motius que el justifiquen és l'augment del capítol d'inversions, que puja fins als 4,8 milions (pels 3,2 milions de l'any passat). La partida més important d'aquest capítol, 2,4 milions concretament, se l'endú la remodelació del Centre esportiu d'Ordino (entre d'altres per canviar els vestidors i la construcció d'un ascensor), seguit de la segona fase del projecte de la Casa de la Muntanya, amb 265.000 euros. La corporació també ha previst una nova zona d'esbarjo a la Cortinada, l'estabilització de la carretera de Sorteny i la millora de la senyalització d'aquesta zona, inversió al Bosc Viu i també al parc infantil Prat de Call, entre d'altres.

Pel que fa a l'endeutament, se situa en els 14 milions d'euros i baixa considerablement gràcies a l'entrada de Saetde dins de Secnoa: si el comú havia d'assumir fins ara un endeutament de la societat proper als 5 milions, aquest any baixa fins a 1,4. Aquest fet, ha destacat Coma, ha permès rebaixar les previsions del sostre d'endeutament permès del 153% al 122%.

Sense informació

L'oposició liberal s'ha abstingut en l'aprovació del pressupost. La consellera Eva Choy ha celebrat que Secnoa "respiri" amb l'entrada de Saetde i també ha assegurat que comparteixen el capítol de les inversions. Però ha criticat que les despeses corrents segueixin creixent any rere any i ja representin el 57% del total de les transferències que la corporació rep del Govern, ha alertat. Fa un any el percentatge era del 45%.

Tampoc comparteixen que el pressupost tingui un dèficit de 3 milions, crítica a la qual Coma ha respost que el comú "no ha de fer estalvi", sinó "invertir en el poble".

L'altre gran punt de desacord són aquests 800.000 euros previstos en impostos pel projecte d'urbanització de luxe. Choy ha dit que no han estat informats en comissió i que fins i tot alguna vegada se'ls havia comentat que no hi havia res ferm perquè el projecte no complia amb l'ordinació urbanística de la parròquia. En aquest sentit, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha justificat que hagin inclòs aquesta partida al pressupost "veient la voluntat real dels inversors" de tirar-ho endavant. Tot i que ha afegit que encara no han entrat res a la corporació i que, quan ho facin, la construcció haurà d'estar alineada amb el nou POUP.

Es tracta de la unitat d'actuació 17 i es troba en un carrer que surt de la carretera del coll d'Ordino, a prop de la urbanització Mirador del coll d'Ordino. La idea és fer-hi habitatges grans de luxe, ha informat el cònsol.

Ordino
aprova
pressupost
dèficit
milions
romanents

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte