Diari digital d'Andorra Bondia
El cònsol Mortés, en la compareixença extraodinària d'aquest migdia per anunciar el gir del Comú en matèria urbanística.
El cònsol Mortés, en la compareixença extraodinària d'aquest migdia per anunciar el gir del Comú en matèria urbanística.

Ordino revisarà el POUP per garantir un urbansime "sostenible"


Escrit per: 
Redacció

Els estudis sobre els recursos hídrics i al creixement urbanístic de la parròquia, ja es troben finalitzats.

El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, ha anunciat aquest divendres en el marc d'una compareixença extraordinària celebrada a la sala del consell que la corporació iniciarà una revisió del POUP amb l'objectiu de definir un model de parròquia més sostenible. Tal com ha detallat Mortés, aquesta acció dona compliment amb escreix a la Llei 32/2022 del 14 de setembre. Un text que es va elaborar davant la preocupació del Govern amb relació al creixement urbanístic dels darrers anys i on l'executiu fixava l'obligatorietat d'elaborar estudis de càrrega màxima de cada parròquia i d'adaptar els plans d'ordenació i urbanisme parroquial en funció d'aquests estudis.

Per a fer-ho efectiu, Mortés ha comunicat que el comú ha fet efectiva la contractació d'un equip d'arquitectura que realitzarà l'acció de revisió. "Des del comú estem convençuts que aquesta nova planificació urbanística contribuirà a conservar la idiosincràsia de la nostra parròquia", ha apuntat el cònsol major, mentre assegurava que cal "assolir el més ràpid possible els objectius marcats per a continuar gaudint de la qualitat de vida que tots volem per preservar el nostre patrimoni natural i el de les generacions futures". En aquest sentit, Mortés ha anunciat que l'equip en qüestió -que durant set mesos analitzarà diferents aspectes del pla d'ordenació- ha estat contractat per una quantitat de 95.000 euros.

Amb relació a aquest tema, Mortés ha destacat que la corporació es troba treballant en diversos estudis que marca el Govern seguint els criteris de sostenibilitat. Dos d'ells, referents als recursos hídrics i al creixement urbanístic de la parròquia, ja es troben finalitzats. "S'hauran de modificar aspectes del POUP amb relació a les conclusions d'aquests estudis, però hi haurà molts altres temes que s'hauran de modificar". "No estic en contra de la construcció, estic a favor d'una construcció ordenada i adaptada a la nostra parròquia i al medi natural, que és la part més important" ha afegit.

Pel que fa a l'estudi de recursos hídrics, Mortés ha recordat que les conclusions demostren que la parròquia gaudeix d'aigua suficient, però que, per a poder créixer a la parròquia, s'haurien de fer inversions en infraestructures per tal de poder fer arribar aquesta aigua als llocs pertinents. "Es tracta de fer inversions d'una forma planificada amb diferents anys en funció del què vulguem créixer", ha explicat Mortés.

Per altra banda, el cònsol major ordinenc, també ha fet unes declaracions amb relació al centre de recerca immunològica de Grifols per respondre a una intervenció per part del conseller de X'Ordino, Enric Dolsa, qui va posar en dubte durant la darrera sessió de consell de comú que s'haguessin seguit els procediments establerts. En aquest sentit, Mortés ha assegurat que el projecte, que ara es troba en mans del Govern, ha seguit els mateixos procediments que qualsevol altre i que, quan la tramitació es retorni al comú, la corporació estarà en disposició d'atorgar la llicència de construcció. "El que no s'ha de fer és tergiversar les coses", ha assegurat Mortés. "Dolsa ha exercit vuit anys com a cònsol i coneix perfectament com funcionen els procediments. Potser pretén polititzar la qüestió, ja que estem en campanya i qualsevol ocasió s'aprofita per guanyar vots o desqualificar el contrari", ha afegit el cònsol major.

En ser qüestionat sobre el tema de la reestructuració de l'empresa Grifols, Mortés ha insistit que ens trobem en una situació de conjuntura global on moltes empreses fan reestructuracions o canvis. "Això no vol dir que siguin empreses que estiguin posant en risc el seu projecte. És una multinacional importantíssima i jo penso que hem d'estar tranquils sobre aquest punt de vista" ha manifestat Mortés.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Tenim ulls i veiem el que esteu fent DA, i no ens agrada el que esteu per fer i us volem fora! Tampoc volem al país multinacionals que acomiaden a la gent indiscriminadament, ja sabem quins beneficis fan aquest tipus d'empreses pasant per sobre de la gent i ofegant-la. Per altra banda els recursos hídrics poden variar d'any en any segons varia la meteo i el canvi climàtic i no necessitem aquestes construccions de luxe, nin dobles residencies pels rics etc etc que estaran buides tot l'any o que seran per gent a la que se li rota el medi ambient. Volem que deixeu de destrossar Ordino i punt.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte