Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera de Finances i Pressupost del Comú d'Ordino, Maria del Mar Coma, durant el consell de comú d'aquest dijous.
La consellera de Finances i Pressupost del Comú d'Ordino, Maria del Mar Coma, durant el consell de comú d'aquest dijous.

Ordino tanca el 2018 amb un superàvit d'1,1 milions, però només va liquidar un 80,5% de les inversions previstes


Escrit per: 
Agències / Foto: C.G.

Tot i que amb cert retard (perquè s'havien d'acabar de calcular els actius de Secnoa, que finalment sumen 15 milions d'euros), el Comú d'Ordino ha aprovat aquest dijous en sessió de consell de comú la liquidació pressupostària del 2018. S'ha tancat l'any amb un superàvit d'1,1 milions d'euros, amb uns ingressos d'11,7 milions i unes despeses de 10,55, ha destacat la consellera de Finances i Pressupost, Maria del Marc Coma. Amb tot, s'ha executat només el 78,4% de la despesa pressupostada inicialment (a la vegada, és un 2,4% menys que la despesa del 2017). Per tant el superàvit es deu, en part, i anant al capítol d'inversions, al fet que el 2018 s'ha liquidat el 80,5% de la despesa compromesa, 1,8 milions d'euros en xifres absolutes.

Coma ha justificat aquest fet perquè hi havia inversions previstes per a l'any passat que finalment s'han ajornat per a aquest 2019, com la reforma del Centre Esportiu (CEO) i la nova Casa de la Muntanya, que s'ubicarà a l'antiga Casa Ferino. Amb tot, ha recordat que l'any passat es va invertir en el nou centre sociocultural L'Estudi, en un aparcament a Arans, en millorar el parc del Prat del Call i en les noves parades de bus.

Seguint amb les despeses, les corrents han augmentat un 4,4% respecte al 2017 sobretot pel cost del gasoil i per la reparació de maquinària, ha assegurat la consellera. La despesa del personal també ha augmentat, un 2,87%, però per l'aplicació de l'IPC en els salaris.

Pel que fa als ingressos, Coma ha ressaltat que han estat molt similars als de l'any anterior. En taxes i altres ingressos s'ha liquidat un 3% menys, principalment pel fet que el 2017 va ser l'últim any en què es va cobrar de la cessió obligatòria de la Querola. En canvi, els ingressos del CEO han crescut un 12,31%.

La consellera també ha explicat que aquest 2018 és l'últim on s'ha hagut de fer aportació a Secnoa (només els primers cinc mesos de l'any, abans que passés en mans de Saetde). En total, 572.000 euros.

Pel que fa al deute del comú, s'ha reduït en 953.000 euros i se situa, a 31 de desembre del 2018, en els 13,6 milions. Comptant Secnoa (també serà el darrer any), el deute suma 18,4 milions, el que suposa que el comú està a un 159,78% del sostre d'endeutament, per sota de l'objectiu inicial, que era del 163,15%.

Finalment, ha quedat un romanent de tresoreria de 5,3 milions d'euros.

L'oposició alerta que el pressupost és contrari al Tribunal de Comptes

La liquidació del pressupost del 2018 s'ha aprovat amb l'abstenció de l'oposició. La consellera Eva Choy ha insistit, com ja van fer el dia de la seva presentació, que "incompleix amb l'objectiu publicat pel Tribunal de Comptes", ja que les despeses de funcionament s'incrementen un 1,3% respecte a l'any anterior. Amb tot, és un pressupost que rebaixa el sostre d'endeutament, fet que mostra "signes de millora", ha reconegut.

També ha recordat que els comptes s'han presentat "més tard del que toca", incomplint amb els terminis establerts legalment.

Ordino
tanca
2018
superàvit
1
1 milions
liquidar
nomes
despeses
inversions
previstes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte