Diari digital d'Andorra Bondia
Els membres del Comú d'Ordino durant la sessió de consell d'avui.
Els membres del Comú d'Ordino durant la sessió de consell d'avui.

Ordino tanca els comptes del 2022 amb un superàvit d'1,7 milions


Escrit per: 
Agències / Foto: M. R.

El Comú d'Ordino ha tancat el 2022 amb un superàvit d'1,7 milions d'euros, concretament, 1.671.000 euros. L'estat dels comptes de l'any passat es s'ha aprovat avui durant la sessió de Consell de Comú, en la qual la consellera de Finances, Maria del Mar Coma, ha desglossat les xifres, que situen el percentatge d'endeutament en un 99,81% amb 11,8 milions d'euros. "Com cada any hem retornat aproximadament un milió d'euros i el nostre sostre, que inicialment partia de 24 milions, ha passat a 9,7", ha celebrat Coma amb relació a la rebaixa de l'endeutament.

Quant a la despesa liquidada, s'ha incrementat un 5,8%, principalment per la despesa financera. Per altra banda, les principals inversions, segons Coma, han estat la reforma de la plaça de la Cosa, la reforma del parc infantil i esportiu del Prat del Call, els treballs de restauració de l'evocador i la remodelació del paviment del nucli antic d'Ordino.

Pel que fa al capítol d'ingressos, han augmentat, principalment, pels impostos relatius a la construcció. De fet, la recaptació quant a impostos directes ha superat les previsions amb un 20%. Quant als indirectes, és a dir, l'ITP, s'han vist duplicats amb relació a la quantitat que s'havia pressupostat. Amb relació a aquest tema, el conseller de X'Ordino, Enric Dolsa, qui s'ha abstingut durant la votació de la memòria anual de comptes, va explicar que un dels motius que l'han dut a no donar el vistiplau als comptes va ser aquest augment desmesurat d'impostos relatius a la construcció, segons el seu punt de vista, "el reflex de la gran barbaritat que s'ha fet en aquesta parròquia".

El cònsol major, Josep Àngel Mortés, que ha reconegut que gran part dels impostos recaptats deriven del sector de la construcció, va destacar que, a partir d'ara i en vista de l'arribada de polítiques restrictives que afectaran aquest sector, serà important buscar altres fonts d'ingressos. "En aquests moments la parròquia d'Ordino és una de les que més atrauen dins d'Andorra, però també és cert que s'han de buscar altres fonts que passen per diversificar l'economia de la parròquia i del país amb altres tipus de negoci que s'encabeixin d'una forma molt clara dins la Reserva de la Biosfera", ha detallat.

Forfet d'Arcalís
Durant la sessió, la consellera de Movem Ordino, Bàrbara Pàmies, ha informat que durant una comissió de finances el seu grup va proposar la creació d'un forfet de temporada per accedir únicament al sector d'Ordino Arcalís que sigui exclusiu pels residents de la parròquia i que tingui un preu reduït. Davant la demanda, el cònsol major ha recordat que actualment existeix només el forfet de temporada Nord Pass que engloba totes les estacions d'esquí del Principat, que es va crear pensant en una "estratègia global de país". "Mirarem si és factible i si es creu oportú, però en tot cas, és una decisió de negoci que afecta directament Grandvalira", ha assenyalat Mortés.

Preocupació pel futur del Museu de la Miniatura
Durant la sessió, Dolsa ha manifestat la seva preocupació pel futur del Museu de la Miniatura, el propietari del qual, Antoni Zorzano, es planteja tancar per falta d'ingressos, ja que s'ha vist afectat per la rescissió d'un conveni que li oferia disposar de tres opis publicitaris. "No estem parlant d'una entitat privada normal, sinó d'un tema cultural important a Ordino que afecta favorablement l'economia de la parròquia i aporta entre 10.000 i 15.000 visitants l'any", ha destacat el conseller de l'oposició mentre demanava una reunió amb els cònsols per a buscar una solució. "És una institució d'interès parroquial", ha insistit Dolsa. Per la seva banda, Mortés ha recordat que es tracta d'un museu privat, però va voler deixar clar que s'asseurà amb l'oposició per a buscar una solució. "Serem els primers a donar suport a aquesta proposta", ha puntualitzat.

Ordino
comptes
2022
superàvit

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte