Diari digital d'Andorra Bondia

Òscar Ribas sosté que s’arribarà aviat a un Govern de concertació nacional


Escrit per: 
Agències

L’excap de Govern i ambaixador per a les relacions amb la Unió Europea (UE), Òscar Ribas Reig, es va mostrar ahir convençut que s’arribarà a un Govern de concertació nacional.

Ribas intueix que “hi som a prop” perquè cada dia la situació política “és més paralitzant”, i creu que és l’única solució per poder abordar “els veritables reptes d’Estat”. L’excap de Govern no creu en el pacte d’Estat que s’ha plantejat, que, segons ell, “es farà però fracassarà”, i per tant, serà la primera etapa per arribar al Govern de concertació. D’altra banda, Ribas va opinar ahir que “l’oposició s’equivoca sobretot en les formes” perquè al seu entendre fa la sensació que és una prolongació de la manera de fer dels polítics espanyols.
Òscar Ribas considera que el Govern està solucionant “força bé” els problemes del dia a dia, però lamenta que no resolgui el clima polític per poder abordar les grans polítiques d’Estat. L’excap de l’executiu creu que la situació política actual paralitza les institucions, i això fa que “només es dediquin al dia a dia sense aixecar més l’horitzó de cara al mitjà i llarg termini”. A més, Ribas es va mostrar convençut que ara és el moment de resoldre els problemes bàsics i capitals i que, per fer-ho, l’única sortida és un Govern de concertació nacional.
Ribas coincideix a assenyalar els mateixos cinc punts del pacte d’Estat que s’han proposat; és a dir, reforma tributària, reformulació de l’endeutament de l’Estat, reforma de l’administració, reforma de la seguretat social i acostament amb Europa, com els cinc reptes que Andorra ha d’abordar i consensuar. El polític lauredià va concloure ahir que cal un esforç tant per part del Govern com per part de l’oposició per arribar a un acord.

Sistema electoral
La situació política que viu Andorra està causada, segons l’excap de Govern, pel sistema electoral que té, que cal reformar. Ribas considera que el sistema dóna preponderància als partits, que es dediquen a “tenir com a objectiu primer aconseguir o mantenir el poder”, i que facilita el bipartidisme, molt negatiu per a un país petit com el Principat. Per tant, segons l’excap de l’executiu, “és necessari fer una reforma electoral en què s’introdueixi les llistes obertes”, tot i que lamenta que la ciutadania no hi estigui sensibilitzada i alerta que aquest debat podria provocar divisió en els partits.

Crisi econòmica
Pel que fa a les mesures per fer front a la crisi econòmica, Ribas considera que són limitades i que “la crisi no la resoldrem nosaltres sinó que ens la resoldran”, perquè és mundial, però calcula que no se superarà fins al 2012. De tota manera, la crisi estructural que pateix Andorra es mantindrà, segons Ribas, fins que no se solucionin els cinc reptes esmentats.
En referència als motors econòmics del país, el polític lauredià creu que els sectors tradicionals cal mantenir-los, però “no n’hi ha prou” perquè el sector de la neu, amb la seva dependència del clima, “no és una economia per mantenir un Estat”.
Per tant, Ribas opina que s’ha de potenciar els sectors tradicionals i al mateix temps diversificar l’economia, però no veu amb bons ulls la llei d’inversió estrangera actual ni tampoc la proposta de permetre una obertura total.
Segons l’excap de Govern, l’objectiu ha de ser atreure empreses interessants i de qualitat, no només capital. Per tant, considera que s’ha de fer una llei que no distingeixi entre sectors, sinó que marqui les condicions i les característiques concretes que haurien de tenir les empreses que s’establissin al país, unes condicions que es podrien anar modificant periòdicament. D’aquesta manera, Ribas considera que Andorra s’ha d’obrir “sabent el que volem, el que necessitem, i posant condicions; si no, ens estavellarem”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte