Diari digital d'Andorra Bondia
Els onze ministres que van jurar o prometre ahir el càrrec amb el cap de Govern, Xavier Espot.
Els onze ministres que van jurar o prometre ahir el càrrec amb el cap de Govern, Xavier Espot.

Pallarés aposta per recuperar el diàleg amb els treballadors públics


Escrit per: 
M.S./ M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

“El primer que cal fer, sobretot, és recuperar el diàleg, i un cop fet això començar a treballar.” Així de clara i contundent es va mostrar ahir la nova ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Judith Pallarés, que va remarcar que després de la sentència del Constitucional el tema de la Llei de la Funció Pública “torna a estar damunt la taula”. 
En aquest sentit, Pallarés, que va recordar que “no és només un tema dels funcionaris, sinó de donar un servei al ciutadà que sigui més àgil i ens beneficiï a tots”, va destacar que caldrà un debat “intern” al si del Govern per veure si la Llei es modifica més enllà dels dos articles anul·lats pel TC, tot i que sí que va avançar que “intentarem tornar a recuperar algunes qüestions que els liberals pensem que haurien de tractar-se diferent”.
Implementar l’esperada reforma sanitària serà el gran repte del nou ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va recordar que amb la implantació del metge referent ja s’ha posat la roda en marxa, si bé “s’hi han de posar moltes peces a darrere”. En aquest sentit, l’ex-director assistencial del SAAS, que va  destacar “el bon ritme” pel que fa a la implantació de la història clínica compartida, va recordar que ja aquest setembre es posarà en marxa la figura del metge especialista referent. Martínez Benazet es va mostrar també favorable a “un replantejament del decret d’acreditació i de l’obertura econòmica en aspectes sanitaris i de salut” així com de “regular d’alguna manera” la implantació de professionals liberals que puguin signar un conveni amb la CASS.
Per la seva part, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va recordar que els pròxims 15 dies el nou executiu marcarà un calendari d’accions, va destacar que el seu “és un ministeri estratègic” i que centrarà bona part dels esforços a “intentar que aquesta diversificació econòmica que tots volem, aquesta inversió estrangera que necessitem, pugui ser de la manera més ràpida”.
El nou ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va avançar que una de les primeres qüestions que abordarà serà avaluar si són necessaris més efectius a la policia, sobretot pensant en l’organització de la Cimera Iberoamericana de l’any vinent.
Des de la cartera de Turisme, Verònica Canals vol convocar tots els actors del sector per mirar d’assolir un consens i tirar endavant els tres eixos que ja se seguien fins ara, com són “la qualitat del producte i la marca Andorra, la diversificació del producte i la desestacionalització”. Així mateix, Canals va admetre que l’afer Vallnord “és un tema candent” i que “estarà damunt la taula”, si bé va demanar temps per estudiar bé el dossier.
També va apostar per “esperar uns dies per veure com funciona el ministeri” el nou titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, que va constatar que “no hi ha una estructura feta” i que caldrà “desenvolupar dins el ministeri una àrea o un departament” que atengui les qüestions d’habitatge. En aquesta línia, Filloy es va mostrar partidari d’atendre a “veure quina és la realitat i què està resultant de la Llei de mesures urgents”
Quant als ministres que repeteixen, el titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va posar de manifest la necessitat de culminar “projectes que la legislatura passada eren prioritaris”, com la rotonda a la proximitat del Punt de Trobada, que “s’hi està treballant molt”, i l’heliport, que tal com es va dir en campanya, “el primer que farem quan tinguem els informes serà reunir-nos amb la plataforma i tractar tot aquest assumpte”. 
Torres, que va recordar que cal trobar una ubicació per a l’oficina comercial i els despatxos d’Andorra Telecom i que el terreny que és propietat de la companyia  “és de l’encreuament amb Meritxell”, va avançar que es vol “apostar per moltes millores d’embelliment” així com treballar en la desviació d’Ordino i la Massana un cop tancats els convenis amb els propietaris dels terrenys i que ja siguin del Govern. Això sí, un cop “acabada la desviació de Sant Julià amb el plantejament que hi havia”. Entre les prioritats, Torres també va assenyalar la posada en marxa de la nova Seu de la Justícia i de l’hotel Rosaleda com a ministeri de Cultura.
Per la seva part, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i després que tot allò referent a la negociació amb la UE es piloti des des la secretaria d’Estat d’Afers Europeus, va incidir en el repte que suposa l’organització de la Cimera Iberoamericana 2020 i de tots els actes ministerials que ja aquest any hi haurà al voltant d’aquest esdeveniment, sense oblidar també tots els dossiers de les relacions bilaterals i multilaterals als diferents organismes internacionals.
La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va destacar entre les prioritats el desplegament de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, així com en la Llei de protecció del medi natural, a la vegada que “també incorporarem un dels projectes estrella dels parlamentaris liberals”, com és la creació de la reserva de la biosfera, mentre que Eric Jover, que canvia Educació per la cartera de Finances, va remarcar el repte de continuar “amb unes finances equilibrades”. Així mateix, Jover, que va assegurar que Jordi Cinca li ha deixat “el llistó molt alt”, va incidir en la necessitat de “continuar fent els deures” assumits amb l’acord monetari i l’homologació amb els estàndards internacionals, així com “donar suport a la transformació del sector financer”.
Ester Vilarrubla, que pren el relleu de Jover a Educació i Ensenyament Superior, va manifestar la voluntat de treballar “per aquesta pluralitat educativa del país i també la nostra singularitat” i per “donar continuïtat als projectes endegats i més qualitat als que ja funcionen”.

Pallarés
aposta
recuperar
diàleg
treballadors públics

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte