Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, ha comparegut aquesta tarda davant els mitjans.
La ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, ha comparegut aquesta tarda davant els mitjans.

Pallarés nega cap tipus d’irregularitat en les contractacions urgents


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Després que el Sindicat de personal adscrit a l’Administració general (Sipaag) hagués denunciat l’elevat nombre de contractacions “a dit” al·legant raons d’urgència, la ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, ha sortit avui al pas de les crítiques per “deixar clar que d’irregularitat, no n’hi ha hagut cap”.

La ministra, que ha remarcat que anteriorment els contractes de personal eventual es feien en base al Codi de relacions laborals i que per tant “tampoc passaven cap tipus d’edicte”, ha recordat que la Llei de la Funció Pública, concretament en el seu article 110, permet aquest tipus de contractacions per la via d’urgència i ha justificat que en bona part si s’hi ha recorregut és a causa de la situació provocada arran de la pandèmia de la Covid-19.

Pallarés, que ha recordat que aquest darrer any per culpa de la pandèmia molts equips de l’Administració “han estat minvats”, ha assegurat que des del ministeri “es fan grans esforços perquè tothom passi a través dels edictes”, si bé ha admès que “hi ha serveis on la urgència de vegades no et permet formalitzar aquest procés”. En aquest sentit, la titular de Funció Pública i Simplificació de l’Administració ha detallat que la durada d’un procés mitjà per un edicte, ja sigui de personal fix o eventual, és de “com a mínim dos mesos”, un període que es pot allargar fins als cinc o sis “depenent moltes vegades del nombre de persones que es presenten”, un fet que genera dificultats a l’hora de contractar personal de manera urgent “perquè no es disposa de tot aquest temps”.

“Quan un edicte triga tres mesos la necessitat urgent ja no la pots complir”, ha insistit la ministra, que ha assegurat que totes les contractacions fetes per aquesta modalitat d’urgència “han passat per l’informe d’intervenció previ i s’han justificat degudament per la necessitat dels departaments en el context actual”.

Així mateix, Pallarés, que ha destacat que actualment “hi ha menys contractacions excepcionals si es compara com es feia abans” ja que “s’intenta fer tots els edictes amb prou temps”, ha avançat que en la modificació de la Llei de la Funció Pública que s’està treballant es mirarà que pugui “donar opcions per poder facilitar aquestes contractacions”, que “a vegades són necessàries, sobretot en departaments com el d’Afers Socials, on a més per llei pressupostària et permet que quan tens una baixa poder contractar de seguida una altra persona”.

En aquesta línia, la ministra ha tornat a posar damunt la taula la possibilitat de crear bosses de treballadors, opció que s’abordarà amb els sindicats durant el treball amb la llei, per tal de poder “fer contractes més àgils, sobretot per a aquells serveis que ho necessitin de manera immediata, i també que s’actuï amb tot el rigor dels edictes i la transparència necessària”. I és que seria un sistema similar al d’Educació, on ja tenen “una bossa per anar cridant mestres per cobrir les baixes que es produeixin amb persones que inicialment ja han passat un edicte per ser a la bossa”.

D’altra banda, en relació amb la denúncia del Sipaag que a  molts departaments on hi ha hagut aquestes contractacions “molts treballadors pateixen tracte abusiu o degradant”, la ministra ha mostrat la seva sorpresa i ha “lamentat aquestes manifestacions”, ja que “qualsevol persona que senti un tracte abusiu o d’aquesta situació, això s’ha de posar en coneixement”. En aquest sentit, Pallarés ha recordat que la “porta de la ministra de Funció Pública està sempre oberta” i que “mai” ha “mirat cap a l’altre costat”, ja que qualsevol persona que l’ha anat a veure l’ha “rebut i intentat reconduir qualsevol situació de malentès o de problemàtica que pugui haver-hi”. Així mateix, la ministra ha insistit que no és amb aquestes manifestacions que “la situació canviarà”, si és que hi ha hagut alguna situació d’aquest tipus, i que “s’ha de prendre acció”, i ha reiterat “estar disponible per parlar amb qui calgui”.

Pallarés
nega
cap
tipus
d’irregularitat
contractacions
urgents
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte