Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la celebració de la XIX Conferència iberoamericana de ministres d’Administració Pública i Reforma de l’Estat.
Un moment de la celebració de la XIX Conferència iberoamericana de ministres d’Administració Pública i Reforma de l’Estat.

Pallarés remarca la necessitat d'acostament al ciutadà com una de les conclusions de la declaració dels ministres iberoamericans de Funció Pública


Escrit per: 
Agències

La XIX Conferència iberoamericana de ministres d’Administració Pública i Reforma de l’Estat va concloure amb una declaració dels 22 països participants. La ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, ha posat l’accent en el fet que sigui una declaració “ambiciosa, perquè té en compte aspectes importants com són els valors compartits entre els països que integren la comunitat iberoamericana, com la responsabilitat o la transparència”. Subratlla, també, que es tracta d’un document del qual deriven “molts deures a fer” per part dels estats, com per exemple el finançament per fer que la banda ampla arribi arreu.

D’aquesta manera, posa en relleu que malgrat els contextos dels països que conformen la comunitat iberoamericana siguin diversos “els objectius són els mateixos” i considera que els estats “es poden prestar ajuda de manera que puguin desenvolupar projectes de forma conjunta i, per tant, ser més àgils”.

Pallarés ha fet notar la rellevància de la reunió celebrada a Andorra, dijous passat, pel fet que va evidenciar el rol central de l’administració, tenint en compte que totes les conclusions que derivin de la Cimera de Caps d’Estat i de Govern que se celebrarà el 22 d’abril vinent a Andorra les hauran d’implementar, precisament, les administracions. En aquest sentit, considera que és “necessari parlar de reptes de futur, de digitalització, de transformació i d’agilització” i que es debati com cal afrontar-los. Així, ha realçat que una de les conclusions de la trobada hagi estat que les administracions s’han d’apropar als ciutadans i simplificar al màxim la relació entre ambdues parts.

La ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració considera molt adient que la declaració inclogui aspectes com treballar per assolir que els treballadors públics tinguin la formació necessària de cara al futur o la igualat d’oportunitats a l’hora d’accedir a aquests llocs de treball tenint en compte, especialment, les dones. També ha fet èmfasi en com la pandèmia sanitària ha demostrat “com l’administració, i més en situació de crisi, sempre ha de prestar servei públic” i, per tant, s’ha fet palesa la necessitat del servei telemàtic, protegint al mateix temps els propis treballadors públics. Ha reiterat que la Covid-19 “ens ha empès encara més cap al canvi digital” i considera que caldrà ser “curosos” perquè no es produeixin “desigualtats”, assenyalant que durant la reunió es va posar en relleu la necessitat que “els grans avenços siguin igualitaris, transparents i també respectuosos amb el medi ambient i la protecció del planeta”.  A banda es va abordar la importància d’aconseguir “administracions participades”, en què els ciutadans se sentin implicats.

Pallarés ha celebrat que quedés palesada la “voluntat conjunta dels governs de treballar amb la ciutadania, d’apropar-s’hi, que entenguin que estem al seu servei” i afegeix que cal , per tant, eliminar l’excés de burocràcia que ha allunyat administració i ciutadania.

Andorra va incidir en aquest fòrum en la “simplificació, la transformació i la capacitació dels treballadors públics”. I més enllà del treball conjunt entre estats que se’n pugui derivar, la titular de Funció Pública i Simplificació de l’Administració ha afegit que formar part de la comunitat iberoamericana permet que el país tingui accés a les formacions que ofereix el Centre Llatinoamericà d’Administració per al Desenvolupament (CLAD), una “formació molt necessària en el procés d’apropar l’administració a la ciutadania”.

Pallarés
ambició
declaració
ministres iberoamericans
administració pública

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte