Diari digital d'Andorra Bondia

Parlar de l’avortament sí, però amb “tots els elements damunt la taula”


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

El cap de Govern ha obert avui la porta a asseure’s amb el Partit Socialdemòcrata per abordar la qüestió de l’avortament, això sí, sempre que els socialdemòcrates estiguin “disposats a tenir en compte i posar damunt la taula tots els elements”. Així ho ha assegurat Xavier Espot en la sessió de control a l’Executiu responent a una interpel·lació sobre aquesta qüestió arran de l’informe jurídic encarregat l’anterior legislatura de la consellera general del PS Judith Salazar, a qui va advertir, però, que des del Govern i la majoria parlamentària que li dona suport “en cap cas es posarà en risc l’arquitectura institucional que ens ha donat 800 anys de pau”.

I és que Espot, igual com ja va fer en la sessió de control del mes passat, ha insistit que una eventual despenalització de l’avortament o qualsevol solució intermèdia que tendeixi cap a una eventual interrupció voluntària de l’embaràs no és únicament una qüestió jurídica, sinó que és un tema essencialment “institucional”. I des d’aquest vessant ha titllat els socialdemòcrates de “temeraris” per voler tirar endavant la despenalització de l’avortament “sense tenir en compte tots els paràmetres” i “totes les derivades” que això pot comportar.

En aquest sentit, el cap de Govern ha retret als parlamentaris del PS que considerin aquest tema “només com una qüestió de drets” i que ho presentin d’aquesta manera a la ciutadania, ja que “això és explicar la realitat de forma parcial”. Per això, i davant la insistència dels consellers socialdemòcrates sobre si el Govern estaria disposat a parlar de la qüestió, Espot s'ha mostrat disposat a parlar-ne “quan vostès vulguin” sempre que s’assumeixi la premissa que es tracta de reflexionar sobre “com es pot avançar en els drets de les dones sense posar en risc l’arquitectura institucional”, i sempre que es mantingui un “debat pausat i discret”.

Precisament, sobre com afrontar aquest tema, i lligant-ho al mètode proposat en el dictamen jurídic elaborat pels lletrats Manuel Pujadas i Tomàs Gui Mori,  el cap de Govern ha demanat als socialdemòcrates si estarien disposats a abordar la qüestió des de la unitat, la discreció temporal i la prudència temporal, com s’apuntava en l’informe, uns condicionants que el mateix cap de Govern ha admès que no es donen.

Així mateix, i responent també a una interpel·lació de Salazar, el cap de Govern ha reiterat la valoració “política” sobre l’informe dels dos experts, deixant clar que a ell no li corresponia fer cap valoració jurídica com li reclamava la consellera general socialdemòcrata, assegurant que era “positiva” però recordant que es tractava únicament d’un dictamen jurídic, i per tant sotmès a qualsevol altra opinió fonamentada en dret, tot i que era un dictamen “molt ben fonamentat, que introdueix possibles solucions jurídiques però amb la salvaguarda important que aquestes han de trobar encaix institucional”.

Visita al Papa
D’altra banda, i davant l’anunci que el cap de Govern es desplaçarà dilluns vinent a la Santa Seu per trobar-se amb el Sant Pare, Salazar ha demanat a Espot per si abordarà el tema de l’avortament amb el Pontífex, una qüestió que el líder de l’Executiu ha assegurat que “no és a l’ordre del dia”. Amb tot, Espot, que ha remarcat que es tracta d’una visita de “cortesia institucional”, ha remarcat que “no li puc dir que no es pugui tractar malgrat no ser a l’ordre del dia”.

Precisament, quan al contingut de la trobada, el ministre portaveu, Eric Jover, ha informat que s’abordarien qüestions d’actualitat com ara la situació sanitària de la pandèmia de la Covid-19 a Andorra, l’aposta per un multilateralisme eficaç i inclusió o la lluita contra el canvi climàtic, així com els reptes internacionals del Principat com l’acord d’associació amb la Unió Europea.

Proves tècniques per a la implantació de la història social compartida
La implantació de la història social compartida, aturada per la pandèmia de la Covid-19, serà aviat una realitat. I és que segons ha explicat la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, responent a una interpel·lació sobre els recursos humans i econòmics del ministeri del conseller general socialdemòcrata Carles Sánchez, “s’estan ultimant ja les qüestions tècniques” per tirar endavant una eina que permetrà guanyar en agilitat i disminuir el temps que els professionals es dediquen “a fer papers”.

Així mateix, la ministra, que tot i admetre que “tothom voldria fer més” ha assegurat que els recursos del departament són suficients “per poder complir amb les seves funcions”, ha detallat que el ministeri compta amb 178 treballadors repartits en les diferents àrees i ha defensat la gestió i l’esforç fet per donar resposta a l’increment de casos arran de la Covid-19.

avortament
elements

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte