Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d’ahir.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d’ahir.

Part de la plusvàlua d’Avatel anirà al fons publicoprivat d’habitatge


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

El Govern, que alhora conforma la junta d’accionistes d’Andorra Telecom, va acordar ahir traslladar al consell d’administració de la companyia “la voluntat que es faci un ús total o parcial de la plusvàlua generada per la venda d’Avatel per capitalitzar el fons publicoprivat d’habitatge”. Així ho va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, a l’inici de la roda de premsa posterior al consell de ministres. Segons va recordar, el fons s’ha de crear en el marc de l’aprovació de la Llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge que està previst que entri a tràmit parlamentari el primer trimestre de l’any que ve. Tot plegat amb l’objectiu de “donar una nova oferta d’habitatges de lloguer per lluitar contra la problemàtica de l’encariment de l’habitatge” i “la rehabilitació de pisos que ara no poden sortir al mercat”.

Jover va defensar que des de l’Executiu es considera que “Andorra Telecom pot ser un bon actor per capitalitzar el fons i que des del primer dia sigui operatiu”. Així, va indicar que en el pressupost del 2020 ja hi ha una partida prevista per a la creació del fons, però “encara ens queden alguns serrells per tancar” i per tant, “no sabem la necessitat de capitalització”. Per això s’ha deixat la porta oberta a l’ús total o parcial d’aquests diners. Igualment, el ministre portaveu va remarcar que aquesta fórmula “no posa en risc les reserves d’Andorra Telecom” i va assegurar que un cop s’hagin pogut definir els diners que es necessiten, es mirarà i es decidirà a què es destina la part que no sigui necessària per al fons. “Llavors decidirem en quins projectes val la pena invertir o si els diners s’envien a reserves”, va apuntar.

Participació
El ministre va recordar que el fons estarà participat per entitats públiques i privades, per tant, en el cas dels comuns, va admetre que es necessitarà de la seva col·laboració “perquè aportin terrenys per construir o edificis per destinar a habitatges de lloguer a preus raonables”. Pel que fa als privats, s’espera que puguin aportar edificis que necessitin una rehabilitació per complir les normatives actuals. “Es faria una cessió d’ús cap al fons, aquest s’encarregaria de la rehabilitació i en tindria la gestió durant una sèrie d’anys”, va dir Jover, que va afegir que passat aquest termini l’edifici retornaria al seu propietari.
La fórmula per dur a terme aquest projecte té les bases jurídiques en els organismes d’inversió col·lectiva (OIC), que la llei ja preveu que puguin ser immobiliaris.

El Govern confia de tenir enllestit el CREI durant la segona meitat del 2020
El consell de ministres va aprovar ahir l’adjudicació de les obres de condicionament del centre residencial d’educació intensiva (CREI) que s’habilitarà a l’edifici Solà d’Enclar. Segons es va informar, l’empresa adjudicatària ha estat Pidasa Serveis per un import de 2.707.928,80 euros. El termini d’execució de les obres és de 18 mesos i encara que Jover va admetre que “en obres d’aquesta complexitat sempre hi poden haver retards”, es va mostrar confiat que es puguin complir els terminis i, per tant, durant el segon semestre del 2020 el centre pugui estar en funcionament. De fet, va assegurar que en paral·lel es treballarà per tenir enllestits els programes de manera que un cop s’acabin els treballs, pugui posar-se en marxa a ple rendiment.
Els treballs adjudicats corresponen a l’adequació de quatres de les sis plantes de l’edifici que són les que es destinaran al centre per a joves amb trastorns de conducta. Així, a les plantes soterrades s’hi ubicaran instal·lacions, un moll de descàrrega, vestuaris del personal, despatxos d’administració, infermeria, una aula i un taller. A la resta de plantes hi haurà una cuina, el menjador i dues sales d’estar, el despatx de la direcció, sala per als tècnics, sala de visites, onze habitacions individuals i quatre que poden contenir dos llits i una sala polivalent, una sala d’estar i una terrassa. En total 2.100 metres quadrats. Les dues plantes restants es preveu que s’habilitin en una altra fase com a pisos socials.
Jover va destacar que la posada en funcionament d’aquest centre permetrà, per exemple, evitar que els joves que pateixen aquests trastorns s’hagin de derivar fora del país.

La zona enjardinada a la CG-1, cosa del comú
Eric Jover va explicar ahir que el Govern va decidir habilitar una zona enjardinada a la CG-1 entre la rotonda del riu d’Auvinyà i el pont de Fontaneda a petició del Comú de Sant Julià. Amb tot, va reconèixer que després de veure “els neguits” que generaven les dificultats de trànsit, sobretot en moments de màxima afluència, es va optar per rectificar. Jover considera “habitual” que en aquestes obres hi hagi desviacions i canvis en el projecte.

plusvàlua
Avatel
fons publicoprivat
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte