Diari digital d'Andorra Bondia
La reunió d’alt nivell per buscar un full de ruta per a futures pandèmies.
La reunió d’alt nivell per buscar un full de ruta per a futures pandèmies.

Pas endavant per millorar la cooperació global de cara a futures pandèmies


Escrit per: 
Agències / Foto: CIBA

Els màxims responsables dels governs d’Andorra, Espanya, França, Portugal, Costa Rica i Xile van participar en el panel Reformar i enfortir el sistema de salut mundial per a una millor resposta davant futures pandèmies, un acte paral·lel i previ a la Cimera Iberoamericana que persegueix crear un nou acord internacional davant possibles noves pandèmies. 

Al llarg del debat, tots els mandataris van coincidir en la importància de la cooperació multilateral i global per tal de donar una resposta eficaç a la situació actual, ja que segons va afirmar el cap de Govern, Xavier Espot, les pandèmies suposen un repte global que s’ha d’afrontar de manera solidària, “amb especial atenció a les regions i col·lectius més vulnerables”. És per aquest motiu que també va defensar la necessitat d’unir esforços per garantir l’accés universal i equitatiu dels vaccins contra la Covid-19. “Tenim el repte que les vacunes puguin arribar a totes les dones i homes del planeta”, va dir.
La resta de presidents van subscriure les paraules d’Espot. En aquest sentit, el president francès, Emmanuel Macron, va puntualitzar que “per superar la crisi actual hem de vacunar al màxim, ja que no podrem sortir de forma aïllada de la pandèmia”. Així mateix, va encoratjar els països de l’entorn iberoamericà a profunditzar en aspectes com ara la solidaritat internacional per garantir aquest accés equitatiu a les vacunes.

Els presidents de Costa Rica, Carlos Alvarado, de Xile, Sebastián Piñera, i el primer ministre de Portugal, António Costa, van incidir en la distribució ràpida i eficaç de vaccins arreu del món. Alvarado va reconèixer que en l’actualitat “hi ha una desigualtat numèrica abismal en l’accés a la vacunació”, en la qual només s’està afavorint els països “més rics del món” i va posar en dubte el projecte Covax. “Una resposta òptima davant la pandèmia no pot ser fragmentada segons els ingressos dels estats”, va afegir. Aquesta situació, per tant, provocarà que la recuperació mundial no avanci al mateix ritme i és per això que va destacar la importància de treballar en acords internacionals sempre que incloguin “principis que permetin una resposta coordinada” de tots els països.

Per la seva banda, Piñera va manifestar que per poder avançar de cara al futur cal reconèixer “que no hem estat capaços d’assegurar-nos que la distribució de vacunes sigui eficaç, oportuna i equitativa”. El dirigent xilè va ser clar quan va dir que “mentre no estiguem tots vacunats, ningú estarà segur”, i per això es va mostrar partidari de reforçar la cooperació davant pandèmies futures. Tot i això, va recordar que el món s’enfronta a un altre repte com és la lluita contra la desforestació i el canvi climàtic, un assumpte al qual també es van sumar el president espanyol, Pedro Sánchez, i Costa, que va assegurar que “els reptes globals només tenen respostes globals”. 

Pas
endavant
millorar
cooperació
global
cara
futures
pandèmies

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte