Diari digital d'Andorra Bondia

'Pensàvem que Sarkozy contactaria amb el públic per l'altre costat'


Escrit per: 
Agències


El secretari d'Estat d'Interior, Bruno Bartolomé, ha fet un primer balanç de l'actuació dels cossos de seguretat en relació a la visita del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, que ha tingut lloc aquest dijous.

Bartolomé ha destacat que la planificació ha estat 'excel·lent', i que la Policia va donar una imatge 'ordenada, seriosa i de primer nivell'. Tot i això, segons el secretari d'Estat, el moment que va generar 'més sorpresa' va ser 'quan el copríncep va decidir sortir per la dreta de l'escenari,' apartant la tanca 'per saludar els músics i els nens de la primera fila'. Aquestes eventualitats estaven previstes, però Bartolomé ha apuntat que 'sobre el terreny, pensàvem que aniria a entrar en contacte amb el públic per l'altre costat'.

El copríncep francès, Nicolas Sarkozy, es va saltar el protocol oficial en encaixar la mà als ciutadans, però, com ha explicat Bruno Bartolomé en declaracions a l'ANA, es va poder garantir la seguretat gràcies al personal de protecció propera, i alhora, es va permetre que hi hagués un contacte amb la població que des d'Interior sabien 'que seria un dels objectius de la visita'. I per tant, ja s'havia previst que 'en algun moment donat' hi hagués canvis sobre el protocol inicial.

Es preveu que la setmana vinent tingui lloc una reunió entre els responsables d'Interior amb els agents i oficials implicats per veure 'si hi ha hagut alguna petita disfunció detectada'. No obstant, Bartolomé ha asssenyalat que tothom va poder veure els bons resultats del dispositiu de seguretat, i que 'la imatge de la Policia ha sortit reforçada perquè s'ha treballat de forma conjunta, ordenada i molt professional'. Pel desplegament, s'ha treballat en col·laboració amb el grup de seguretat de la presidència de la República, amb qui, segons Bartolomé, hi ha hagut 'una molt bona relació'.

El dispositiu es va començar a desplegar un mes abans de la visita del copríncep amb el control de les arquetes de les galeries tècniques dels carrers per on havia de passar Sarkozy, amb el registre hoteler i amb el seguiment del cens, en què els agents han estat passant casa per casa per controlar la gent que hi viu i preguntar si acollirien altres persones durant aquests dies.

A banda dels Bombers i del SUM, que no van haver d'actuar, la Policia va encarregar-se de controlar els accessos a la plaça i efectuar els escorcolls, a més de dur a terme les tasques de protecció propera amb els agents francesos. També hi havia una part 'no tan visible', segons Bartolomé, que era el control dels espais elevats i de 'qualsevol moviment sospitós' a càrrec dels agents d'intervenció.

També han col·laborat els agents de Circulació d'Andorra la Vella, amb la senyalització dels carrers, la previsió de les hores de tancament del trànsit, i la planificació per les alteracions que hi podien haver conjuntament amb el Departament de Mobilitat.

Segons Bartolomé, s'ha comptat amb el 75% dels efectius de la Policia, i s'havien planificat les vacances i els torns, de manera que el desplegament, incloent els treballs previs a la visita, no ha suposat cap sobrecost.

Segons els càlculs del ministeri d'Interior, a la plaça del Poble es van congregar unes 1.500 persones. Tot i així, Bartolomé ha afirmat que els va 'sorprendre gratament' que unes 500 persones més, que no van poder entrar al recinte per motius de seguretat, esperessin el pas del copríncep a la plaça Rebés.
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte