Diari digital d'Andorra Bondia
En la ronda negociadora d’ahir es van abordar qüestions tècniques en matèria de clima, duana i propietat intel·lectual, entre d’altres.
En la ronda negociadora d’ahir es van abordar qüestions tècniques en matèria de clima, duana i propietat intel·lectual, entre d’altres.
Un moment de la trobada d’Espot amb el ministre d’Estat de Mònaco.
Un moment de la trobada d’Espot amb el ministre d’Estat de Mònaco.

Petició a la UE perquè els bancs puguin accedir directament al BCE


Escrit per: 
M. S. / Fotos: SFGA

El sector bancari vol que amb l’acord d’associació amb la Unió Europea les entitats del país puguin accedir directament al Banc Central Europeu (BCE), sense passar per cap banc central d’algun dels països veïns, per obtenir liquiditat, una demanda que el Govern “ha entès”, s’ha fet seva i ha posat damunt la taula de la negociació amb la Unió Europea.

Així ho va fer si més no ahir en la primera reunió de la segona ronda de negociació de l’any on es va mantenir un primer, tot i que breu, intercanvi preliminar sobre el non paper de serveis financers que la Unió Europea va enviar al desembre a Andorra, Mònaco i San Marino, un document on no s’inclou aquesta qüestió però que sí fa referència que les entitats puguin “competir en les mateixes condicions”. I és en aquesta escletxa on s’agafa Andorra que, com va explicar el secretari d’Estat d’Afers Europeus en funcions i cap de la delegació negociadora andorrana, Landry Riba, considera que pes estar en igualtat de condicions és necessari aquest accés al BCE. “I això és el que hem introduït i proposarem en aquest punt i veurem què ens diuen”, va destacar Riba, que va remarcar que si la resposta “s’alinea a les nostres demandes bé, i si no haurem de seguir picant pedra”.

Amb tot, Riba va voler deixar clar que en matèria de serveis financers “s’està en un moment del tot embrionari” en què “ni tan sols s’han exposat les posicions de sortida de cada part”, malgrat que amb el non paper i la informació complementària que ha demanat la delegació andorrana “es pot intuir”.

Per això, i tot i reconèixer que “un accés directe és millor que no un d’indirecte”, havent de passar per algun banc central, Riba no va voler plantejar encara escenaris alternatius a aquesta proposta ni tampoc es va voler manifestar sobre si serà un tema “que necessitarà o no un arbitratge polític”, qüestions de totes maneres que correspondran al futur Govern que surti dels comicis del 2 d’abril.

Al marge de la qüestió dels serveis financers, la trobada d’ahir va servir per abordar qüestions tècniques en matèria de duana, clima, reglamentació tècnica dels productes i propietat intel·lectual. A més, durant la ronda d’avui, es preveu que les dues delegacions puguin debatre sobre la normativa en matèria de medi ambient, transports, seguretat alimentària, agricultura i comerç.

Tot i tractar-se bàsicament d’aspectes de caràcter tècnic, Riba va deixar clar que, tal com s’havia avançat, es va demanar que totes les conclusions que s’assoleixin durant aquests dos dies hauran de ser inscrites amb la menció sota reserva perquè el Govern entrant pugui validar-les o reveure-les si així ho considera.

La pròxima ronda per a la negociació està prevista per al pròxim 20 d’abril, en una sessió per la qual el secretari d’Estat també va sol·licitar que contingui una agenda tècnica, vist que tot i ser després de les eleccions, probablement es dugui a terme sense un nou govern constituït.

Espot i Dartout refermen el compromís de culminar l’acord

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, es va reunir ahir amb el ministre d’Estat de Mònaco, Pierre Dartout, amb qui va repassar la situació de la cooperació bilateral i, essencialment, va dialogar sobre l’acord d’associació que els dos països, junt amb San Marino, estan negociant amb la Unió Europea. En aquest sentit, Espot i Dartout, van coincidir en la “importància” que pot tenir un acord d’aquestes característiques i el “beneficiós que pot ser” per a “les poblacions dels dos països” i van refermar el compromís de “tirar endavant la negociació” amb la voluntat que pugui concloure a finals d’any, segons va explicar la ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, present també en la trobada.

Tot i que a Mònaco l’acord haurà de ser ratificat únicament a nivell parlamentari i no hi ha previst un referèndum a la ciutadania, Espot i Dartout van compartir també els neguits que poden tenir els ciutadans respecte a l’acord, uns “neguits i expectatives” per veure com finalitza les converses que “és normal” que desperti “una negociació d’aquestes característiques”, tal com va apuntar Ubach, que va insistir, però, que l’important és que es treballa per assolir “el millor acord”.

La visita de Dartout, a qui acompanya la ministra de Relacions Exteriors i de la Cooperació, Isabelle Berro-Amadeï, continuarà avui amb dues reunions de treball centrades en temes financers i de promoció turística.

ue
BCE
bancs
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte