Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió del Comú, ahir a la tarda.
Un moment de la sessió del Comú, ahir a la tarda.

Picabaralla al consell perquè la minoria qüestiona l’equitat dels ajuts


Escrit per: 
Agències

El Comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat aquesta tarda l’ordinació de subvencions i bonificacions a empreses i autònoms en el marc de la pandèmia de la Covid-19 amb el vot en contra de l’oposició demòcrata perquè consideren que l’ordenació havia d’estar més treballada amb criteris transparents, dotada de més garanties jurídiques i tenir uns requisits més clars. Durant la sessió de consell, hi ha hagut un enfrontament entre l’oposició i la majoria, qui ha reiterat que la intenció d’aquestes ajudes és que siguin ràpides i efectives i per això han decidit que els sol·licitants no hagin de presentar molts requisits, i que sigui la comissió de finances qui decidirà si es dona o no la bonificació o la subvenció després d’una valoració econòmica. La intenció del Comú és que surtin publicades dimecres vinent al BOPA i que al dia següent ja es puguin entrar les sol·licituds al departament de tràmits fins al 31 de desembre. 

El conseller de l’oposició Jordi Vilanova ha manifestat que coincideixen amb la necessitat d’impulsar mesures per les empreses però no estan d’acord amb el contingut del text, ja que consideren que “no és equitatiu per a tothom”. Vilanova ha dit que hi ha una manca de rigor i d’anàlisi de l’ordinació. “No hem sabut veure a qui van adreçades les ajudes” i “cal delimitar adequadament els requisits”, ha matisat. En aquest sentit, l’oposició ha declarat que no entenen els llindars establerts per sol·licitar l’ajut a les bonificacions i van demanar que els formularis fossin més específics per demanar la informació. També va exposar la seva incertesa sobre l’efecte de les ajudes per reactivar l’economia. Consideren que s’ha de vetllar per l’interès general i no pel d’uns quants perquè altres activitats econòmiques també pateixen l’efecte de les mesures de la Covid-19 com poden ser “els bars, els locals d’oci nocturn o les agències de viatge”, va declarar. A més, va afegir que els ajuts privilegien els qui vagin més ràpid a presentar la sol·licitud.

Per la seva banda, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha dit que Vilanova no havia escoltat la seva intervenció i que duia el parlament preparat de casa. També ha assegurat que l’oposició havia tingut una setmana per poder treballar el text i li ha recriminat la seva poca assistència a les comissions de finances. Sobre el topall de 600.000 euros establert per a les ajudes, ha indicat que igual es poden equivocar però “s’havia de prendre mesures ràpides”. Per la seva part, la cònsol major, Rosa Gili, es va mostrar sorpresa per la intervenció de l’oposició i la va titllar de “lamentable”. A més, va reiterar que ells sempre tenen la mà estesa. En la seva intervenció des de l’oposició, Miquel Aleix va demanar que el diner públic “es gestioni amb màxima rigorositat” afegint que s’han de donar garanties jurídiques a tothom.

Quant a la pregunta de la minoria que es trameti trimestralment una memòria de l’execució del pressupost, dels moviments i de la situació de la tresoreria comunal, Dolsa ha explicat que no s’ha fet fins ara per manca de personal i ha demanat paciència, ja que en breu esperen poder anar al dia. En la seva intervenció, Vilanova ha recordat que tenen una assessora de finances que podia haver col·laborat.

Obac i trenella
Pel que fa a l’aparcament de l’Obac, Gili ha afirmat que en cap cas hi han renunciat i ha indicat que han tingut converses amb els propietaris per renegociar els terminis i que s’haurà de tornar a fer un segon concurs. Finalment, sobre l’afer de Casa Trenella, Gili ha dit que s’ha pogut arribar a un acord extrajudicial entre les dues parts, amb el Comú com a mediador. Així, després de revisar les normes urbanístiques i a fi de conservar l’edificabilitat de l’edifici, s’ha pogut moure la part de davant de la façana de Casa Trenella canviant el lloc de presa de l’alçada, i s’ha pogut recuperar l’edificabilitat cap a l’altre costat.

picabaralla
consel
minoria
qüestiona
equitat
ajuts

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte