Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada dels candidats de Terceravia amb els representants de l’Empresa Familiar Andorrana.
Un moment de la trobada dels candidats de Terceravia amb els representants de l’Empresa Familiar Andorrana.

Pintat aposta per modificar l’IS per atraure empreses de valor afegit


Escrit per: 
M.S./Agències / FOTO: Agències

Els tres primers candidats de la llista nacional de Terceravia, Josep Pintat, Joan Carles Camp i Ruth Vila van presentar ahir les seves propostes de futur als membres de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) en una reunió en què van fer incidència principalment en dos àmbits: l’econòmic i l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE).

En el primer van explicar que duran a terme els canvis necessaris, legislatius i de procediments, per tal que un empresari pugui crear i registrar una nova empresa en un termini màxim de quinze dies. Així mateix, consideren que cal atraure empreses d’alt valor afegit legislant adequadament, respectant les bones pràctiques internacionals, en aquells sectors que siguin complementaris a l’oferta actual. Una llei de biomedicina, una d’actius virtuals, el desenvolupament del comerç en línia i l’obertura de centres mèdics especialitzats van ser altres de les propostes en el terreny econòmic.
“És imprescindible que treballem per al creixement econòmic del país, centrat a l’entorn de l’atracció d’inversió estrangera i en el reforç del nostre teixit actual”, va assegurar Pintat en el transcurs de la trobada en què també es van abordar els temes de la necessitat de racionalitzar l’Administració pública, la sanitat, l’educació i la seguretat.
I és que pel líder de Terceravia, “no s’ha potenciat prou la política de captació d’inversió estrangera, i l’anterior Govern no ha estat capaç d’atraure empreses d’alt valor afegit que aportin creixement econòmic”.
Pel que fa a les negociacions amb la UE, Pintat va manifestar que cal treballar des de la unitat política, i que no es pot negociar des d’un parlament fracturat, ni sense la informació resultant dels estudis d’impacte que siguin necessaris. Tant Pintat com els representants de l’EFA van coincidir en la necessitat d’una estratègia negociada entorn d’objectius ben definits, i d’actuar amb total transparència i sense perdre la sobirania en els àmbits executiu, legislatiu i jurídic. El president de l’EFA, Francesc Mora, va demanar ser inclosos en el procés negociador amb la UE, i va manifestar que “cal consens de país”.
Sobre fiscalitat, Pintat va destacar que s’han de promoure incentius fiscals per atraure empreses, i va subratllar la necessitat d’una reforma profunda del sistema fiscal, de l’impost de societats i de l’IRPF. A més, va proposar la creació d’un observatori fiscal que ha de revertir en la seguretat jurídica, i que sigui punt de referència per al teixit productiu del país sobre la conjuntura internacional.
Precisament, totes aquestes qüestions van ser les protagonistes de la trobada que van mantenir a la tarda els candidats de Terceravia amb els representants de l’Associació Andorrana de Fiscalistes, en la qual Pintat va aprofitar per presentar un conjunt de mesures per fer que al país hi hagi “una economia moderna, atractiva i generadora de riquesa”. 
En aquest sentit, el candidat a cap de Govern de Terceravia va explicar que la modificació de l’impost de societats passa per “una simplificació i la implementació de règims que faci Andorra més competitiva, que no siguin nocius i que estiguin d’acord amb les normes de l’OCDE i la UE”. Així, i aprofitant les disposicions de l’apartat 5 del pla BEPS, Pintat va assegurar que “es pot atreure empreses de valor afegit”.

Terceravia. EFA
economia
acord d'associació
IS
fiscalitat
empresa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte