Diari digital d'Andorra Bondia
Els representants del grup parlamentari de Terceravia+UL+I en la reunió amb Espot i Riba pel pacte d’Estat amb la UE, ahir.
Els representants del grup parlamentari de Terceravia+UL+I en la reunió amb Espot i Riba pel pacte d’Estat amb la UE, ahir.

Pintat veu més “predisposició” del Govern pel pacte d’Estat sobre la UE


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA / J. A. Viladot

Terceravia va constatar més “predisposició” i “un canvi positiu” del Govern respecte de l’anterior legislatura en la primera reunió entre les dues parts per assolir un pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). El president del grup parlamentari de Terceravia+UL+I, Josep Pintat, va explicar que la trobada mantinguda ahir amb el cap de l’executiu, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va tenir un “caire positiu” i va reiterar la demanda d’unitat per avançar cap a unes “relacions més estretes” amb la UE. 

En la reunió, Terceravia va entregar al Govern un memoràndum d’entesa i col·laboració, que és un document que recull les línies sobre les quals s’haurien d’establir els principis per negociar el pacte d’Estat. Pintat va dir que aquestes van encaminades a garantir la transparència, que és el que “no vam tenir la legislatura passada” i un motiu pel qual van rebutjar entrar en l’anterior pacte d’Estat per la UE. El president del grup parlamentari de Terceravia+UL+I no va voler detallar els punts recollits en aquest memoràndum d’entesa fins avui, en que hi ha prevista una compareixença davant de la premsa. Amb tot va avançar que alguna de les propostes fetes té com a objectiu poder tenir algun representant a la comissió negociadora de l’acord. Els representants del Govern es van comprometre a analitzar el document i fer el retorn corresponent en les pròximes setmanes, segons van indicar les dues parts.
Pintat també va explicar que la seva formació volia deixar per més endavant el “pas” realitzat ahir, tenint en compte que “no només volíem una resposta andorrana” i que les institucions europees encara estan en funcions després de les eleccions. Aquest darrer aspecte fa difícil que es pugui veure el “tarannà i la predisposició” que hi haurà a la UE, va dir. Així mateix, el president del grup parlamentari de Terceravia+UL+I té la sensació que no hi haurà les mateixes presses per avançar en l’acord d’associació del mandat anterior i que el Govern no va “al cent per cent” de cara al mercat interior com volia fer l’executiu d’Antoni Martí.
De la seva banda, el ministre portaveu, Èric Jover, va qualificar la trobada entre el Govern i Terceravia de “molt positiva” tenint en compte que les dues parts van arribar a la reunió amb “ànims de construir”. Mostra d’això, va assenyalar, és el fet que tant l’executiu com el grup parlamentari liderat per Josep Pintat van presentar “documents ja treballats” i “reflexions que volien tirar endavant”. Davant de tot plegat, Jover es va mostrar convençut que “cal continuar per la via del diàleg i d’anar veient el mecanisme més adequat de col·laboració” amb l’objectiu que “totes les forces polítiques puguem treballar per assolir el millor acord d’associació possible”. 
El Govern també està a l’espera de poder-se reunir en breu amb el president del grup parlamentari socialdemòcrata. Jover va indicar que ja s’han posat en contacte amb el PS i que la voluntat de les dues parts és trobar-se abans de setembre. Això permetria avançar al màxim les posicions de les diferents formacions per veure el grau de consens sobre el pacte d’Estat i com es pot encarar una negociació, que Jover va qualificar de molt important per al país. Així va remarcar que “com més consens hi hagi podrem treballar una millor negociació”.
Des de l’executiu es va recordar que tal com ja va anunciar el cap de Govern, aquest pacte és clau per fixar les línies de negociació amb la Unió Europea en tots els àmbits que queden per acordar, inclosos en les llibertats de circulació de persones, serveis i capitals. Així, Espot va traslladar ahir als representants de Terceravia que el pacte és cabdal per defensar els interessos comuns davant els negociadors europeus. 

Pintat. predisposició
Govern
pacte d’Estat
ue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte