Diari digital d'Andorra Bondia
Piqué assegura que les hores extres i de guàrdia han baixat i omplen buits
Piqué assegura que les hores extres i de guàrdia han baixat i omplen buits

Piqué assegura que les hores extres i de guàrdia han baixat i omplen buits


Escrit per: 
Pepa Gallego

El director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, va afirmar ahir que el “SAAS no maquilla les dades” de les hores extres i de guàrdia, en resposta a l’acusació directa feta pel conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles. Piqué explica que, fins al maig del 2016, aquestes hores es comptabilitzaven juntes i que, des d’aleshores, es fa per separat “perquè són conceptes diferents”. Tant les unes com les altres responen a ajustos en alguns llocs, o “posicions en serveis que no estan cobertes i que s’han de cobrir”, va explicar. Per tot això, Piqué es basa en unes xifres que són la suma dels dos conceptes (hores extres i hores de guàrdia), i que, l’any 2015, van suposar 1,6 milions d’euros, mentre que, l’any passat, van passar a costar 825.000 euros. “Això, però, suposa una reducció del 22% de la despesa”, va comentar Piqué. 
 En aquest sentit, el director general del SAAS va dir que el 2017 es preveu tancar amb una xifra similar a la del 2016, “perquè, malgrat que hem fet accions per reduir hores en alguns serveis, en d’altres, com Intensius i Urgències, en ser serveis en què hi ha posicions que no es cobreixen per no haver-hi metges que vulguin venir, s’ha optat per fer més hores”, va explicar. Tot i això, Piqué remarca que en els dos conceptes, extres i de guàrdia, s’han abaixat hores en cada exercici. 
Referent a la crítica que des de SDP feien a les hores extraordinàries que es realitzaven en departaments com la mateixa direcció general, recursos humans, administració i, fins i tot, bugaderia, Piqué va dir que aquestes hores extres, que es diuen de suport perquè no són assistencials, “també responen a alguns llocs no coberts”, i només suposen el 5% de totes les hores extres, ja que el 95% són de serveis assistencials. El director general del SAAS va negar que cap director faci hores extraordinàries perquè, de fet, diu, el director assistencial , el director econòmic i la sotsdirectora “fan guàrdies, és a dir, cada dia n’hi ha un de localitzable i de guàrdia, i no les cobren, ja que és una obligació que entra dins del salari, va dir. 
Piqué es va referir que les hores extraordinàries que figuren en concepte de suport són des de secretariat de direcció, on molts cops, manifesta, hi ha pics de feina, quasi sempre relacionats amb tasques del consell de direcció, i han de fer més hores perquè sovint surt la feina a les set del vespre. 
De cara al 2018, aquesta despesa en hores extraordinàries i de guàrdia es podria reduir, si serveis que en generen més, com Urgències, tinguin coberta la plantilla. De fet, actualment hi ha 28 llocs per cobrir i només se n’han cobert uns 18. Ara, però, s’espera ampliar fins a 10 o 11 places més, després de millorar les condicions laborals per atraure metges que ja s’han presentat. Amb les incorporacions, aquest servei reduiria les hores extres de manera considerable. Tot i això, Piqué va explicar que, malgrat que una hora extra és més cara que una de salari, en canviar hores extraordinàries per contractacions de nous metges, en general, la despesa del SAAS en personal tampoc veurà una reducció molt substancial. 

Comissió d'estudi
Piqué també va avançar que s’ha creat una comissió d’estudi per fer una aproximació a les guàrdies, “en el sentit que hi hagi homogeneïtat per a tothom que  fa guàrdies aquí, perquè hi ha diferències segons si són metges assalariats o metges per compte propi, o si venen de fora”, va remarcar. Així, es vol crear un sistema que sigui “més homogeni i més equitatiu”. En aquesta comissió, hi treballa la direcció assistencial amb representants dels metges, secretariat dels metges i la junta facultativa. 

Piqué
hores extres
Guàrdia
SAAS
baixat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte