Diari digital d'Andorra Bondia
El diputat de l'Assemblea de la República portuguesa, Paulo Pisco, i el president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, aquest matí a la seu del partit.
El diputat de l'Assemblea de la República portuguesa, Paulo Pisco, i el president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, aquest matí a la seu del partit.

Pisco considera urgent actualitzar els convenis de seguretat social entre Andorra i Portugal


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: PS

Actualitzar els convenis de la seguretat social entre Andorra i Portugal és una de les prioritats per al diputat de l'Assemblea de la República portuguesa, Paulo Pisco. Així ho ha fet saber aquest matí telemàticament en la seu del Partit Socialdemòcrata (PS) en el marc de la valoració de la visita al Principat del president de Portugal, Marcelo Rebelos de Souza. "El conveni de la seguretat social data del 1988 i necessita ser revisada i actualitzada perquè s'adapti millor als temps que vivim", ha precisat. Cal recordar que a causa de les eleccions portugueses i la posterior arribada de la pandèmia per culpa de la Covid, els processos per posar al dia el conveni es van haver de posposar.

A banda d'això, Pisco ha insistit que també falta molt per fer a Andorra per fomentar l'ensenyament del portuguès, l'increment de les relacions econòmiques i culturals, i recuperar la cohesió i la dinamització de la comunitat lusitana que s'ha perdut en aquests darrers deu anys per culpa del tancament del consolat portuguès. En aquest sentit, el diputat portuguès ha aprofitat per celebrar la "decisió extraordinària" que va anunciar Rebelos la setmana passada durant la seva estada al Principat sobre la reobertura del consolat general portuguès. "És molt important per mi, per la comunitat lusitana i per tots aquells que han lluitat perquè els residents puguem tenir a Andorra una representació diplomàtica". Una decisió que Pisco portava lluitant des de l'any 2011. En una línia similar, el president del PS, Pere López, ha afegit que per al partit és una "satisfacció política molt important" especialment, perquè no era una postura unànime en els grups polítics i que, segons López, "en certs moments semblava que es qüestionés la figura del cònsol honorari actual". 

Habitatge i poder adquisitiu 

Les dificultats per trobar un habitatge que sigui compatible amb els recursos que tenen a Andorra és una de les problemàtiques que li han fet arribar els residents portuguesos a Pisco. Ara bé, el diputat lusità assegura que no és el motiu pel qual molts portuguesos han decidit tornar al seu país natal. El creixement econòmic, les polítiques d'habitatge o l'increment de salaris són alguns dels motius que han impulsat a gran part del col·lectiu tornar a Portugal. En aquest sentit, López ha afegit que "abans venia molta gent a viure a Andorra perquè es guanyava més i ara la realitat és que els costos de viure s'han disparat molt. Per això molts portuguesos estan tornant al seu país, perquè allà tenen una millor qualitat de vida i més poder adquisitiu que a Andorra".

Ruptura Liberal

En un altre ordre de les coses, i qüestionat sobre la ruptura del partit Liberal, López ha manifestat que ells no són ningú per opinar sobre un altre partit, però alerta que el Cap de Govern té un paper molt important perquè les circumstàncies del partit Liberal no tinguin repercussions en la ciutadania.

Andorra
política
Portugual
consolat
general

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte