Diari digital d'Andorra Bondia
David Astrié va presentar el projecte Metrominut, ahir.
David Astrié va presentar el projecte Metrominut, ahir.

Plànols a Andorra la Vella per incentivar els trajectes urbans a peu


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Comú d’Andorra la Vella ha començat a desplegar el projecte Metrominut, que té per objectiu fomentar que els desplaçaments urbans es facin a peu. La iniciativa consisteix en la instal·lació en vint punts del centre de la parròquia d’uns plànols, inspirats en els dels metros de les grans ciutats, que simbolitzen els diferents trajectes que es poden fer caminant i el temps que es tarda a realitzar-los. 
Ara per ara, aquests cartells abasten des de Príncep Benlloch (a la zona de l’Estela) fins al carrer de la Unió i recull desplaçaments fàcils, sense desnivell, i d’una durada màxima d’entre 10 i 20 minuts. El conseller de Medi Ambient i Innovació d’Andorra la Vella, David Astrié, va destacar que si el projecte funciona s’anirà ampliant a tota la parròquia, també a Santa Coloma. Tot plegat ha de servir per fomentar entre la població els hàbits de vida saludables i fer que deixi d’utilitzar el cotxe per un mitjà de transport ecològic. Això, al seu torn, permetrà reduir el trànsit i evitar congestions. Astrié va apuntar que un trajecte caminant entre Ciutat de Valls i el parc Central és de 14 minuts. “Sovint agafem el cotxe i tardem més temps que si anéssim a peu”, va declarar.
Iniciatives similars s’han impulsat a Florència, Londres, Tolosa i Pontevedra i han tingut molta acceptació. El conseller va explicar l’experiència de Pontevedra, on es van multiplicar els desplaçaments a peu. Així,  va indicar que en aquesta ciutat es va aconseguir una reducció del 30% de la circulació de vehicles i, fins i tot, es va constatar un impacte positiu en la salut pública amb una disminució de les malalties cardíaques. 
Normalment, els hàbits de mobilitat es divideixen en un terç per al transport públic, un terç per al vehicle privat i un altre terç per als trajectes a peu. A Andorra, però, el pes del cotxe particular és superior i representa el 60% dels desplaçaments, mentre que un 20% es fan a peu i la resta en transport públic. Astrié va destacar que les dades assenyalen que “hi ha marge de millora per reduir aquest 60%”.
A banda dels panells, el projecte també inclou vinils informatius que s’han instal·lat als ascensors públics (a la plaça del Poble, el centre històric i Jovial), i s’ha imprès unes lones per als indrets on hi ha obres. Tot plegat ha tingut un cost de 2.500 euros. El conseller de Medi Ambient i Innovació de la capital va afirmar que l’acció s’emmarca en la campanya d’embelliment i creació de voravies amples que s’està impulsant des del Comú i informa exclusivament sobre els desplaçaments urbans. Per als camins rurals es preveu impulsar un altre projecte. 

 

plànols
incentivar
trajectes
urbans
a peu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte