Diari digital d'Andorra Bondia
Preocupació per l’impacte de la llei d’allotjament en la venda de pisos
Preocupació per l’impacte de la llei d’allotjament en la venda de pisos

Preocupació per l’impacte de la llei d’allotjament en la venda de pisos


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

Preocupació al sector immobiliari per la modificació de la llei d’allotjament turístic que està portant a terme el Govern. L’aspecte que més inquieta és l’establiment d’un coeficient a partir del qual s’obliga a destinar tots els apartaments d’un edifici a ús turístic. Confien, però, que l’executiu, tal com es va comprometre, trobi la fórmula perquè aquests canvis no tinguin afectació en l’activitat.

El fet és que el Govern va incloure en el text l’obligatorietat de fer un canvi d’ús quan un immoble tingués més del 75% de la seva superfície destinada a apartament turístic. Pel sector immobiliari això afecta la llibertat del propietari, ja que si en algun moment decideix vendre aquesta unitat, o es produeix una successió, es veurà impossibilitat a fer-ho tenint en compte que amb el canvi d’ús s’obliga a tots els privats a fer el mateix. Per tant, els canvis introduïts en la llei poden arribar alterar la llibertat del propietari a l’hora de fer una transmissió. 

Per aquest motiu, des del sector es va alertar de les afectacions negatives que això pot tenir a nivell immobiliari, ja que podria representar un fre per a les vendes. En aquest sentit es va assenyalar que un element que ajuda als privats a adquirir apartaments per passar-hi les vacances durant algunes poques setmanes a l’any és la possibilitat de donar-los més rendiment llogant-los a turistes durant la resta de mesos. Si això deixa de ser possible, les vendes es veurien congelades. Un altre dels impactes que tindria en l’activitat immobiliària són els edificis que els promotors tenen i que no poden vendre. Davant d’aquesta realitat, les empreses del sector aposten per cedir aquestes unitats a empreses d’apartaments turístics perquè les gestionin i així treure’n una rendibilitat. Amb tot, el promotor segueix amb la voluntat de vendre aquest producte, un fet que es pot veure amb entrebancs si aquesta modificació de la llei d’allotjament es materialitza. 

Diferents interpretacions

La interpretació jurídica que fa el sector immobiliari d’aquestes modificacions, però, no coincideix amb la que havia fet el Govern. Així, l’executiu no veia que el canvi d’ús pogués afectar la llibertat del propietari. Amb tot, i després de tractar-ho amb els empresaris, es va comprometre a buscar una fórmula a través de la qual s’asseguri que les dues activitats són compatibles. Segons van explicar fonts del sector, si finalment no s’acaba fent un canvi en el redactat d’aquest article hi haurà molt malestar.

Una altra de les modificacions que es van introduir en la llei d’allotjament turístic és la necessitat de tenir el vistiplau de la comunitat de propietaris sempre que es vulgui destinar un pis a apartament moblat per a vacances, una mesura encaminada a solucionar un problema que hi ha actualment, ja que hi ha casos en què els veïns no comparteixen que algunes parts es destinin a aquesta activitat. Aquest aspecte sembla resolt sempre que en els estatuts de la comunitat no hi hagi cap menció encaminada a prohibir el lloguer d’unitats per a aquest tipus d’ús.

Incorporació de poques aportacions del sector

L’esborrany de la modificació de la llei d’allotjament turístic es va traslladar a les entitats del sector com la Unió Hotelera, Autèntics Hotels d’Andorra, l’Associació d’Agències de Viatges, l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic o la Confederació Empresarial Andorrana perquè hi fessin aportacions. Les fonts consultades van explicar que el text definitiu, però, ha sofert molt poques variacions. Tampoc s’ha complert la intenció de l’executiu d’entrar-lo a tràmit parlamentari a finals de juny. Cal recordar que, a banda de les observacions fetes per les entitats a nivell individual, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) també va enviar un document en què s’exposava que abans de regular un àmbit d’aquest sector és necessari aprovar una llei marc de turisme. A més a més es lamentava que es perdi l’ocasió d’incloure les noves oportunitats i tendències del mercat aprofitant que es modifica el text.

 

Andorra
turisme
allotjament
llei

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte