Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, retratat al seu despatx de Clara Rabassa la setmana passada, poc abans de marxar de vacances.
El ministre de Salut, retratat al seu despatx de Clara Rabassa la setmana passada, poc abans de marxar de vacances.

Preparats per al pitjor escenari


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

La 5a planta del Cedre, la sala d’actes de l’hospital i l’àrea de cirurgia ambulatòria esperen un possible rebrot.

Dilluns vam superar el miler de casos de Covid-19 diagnosticats des del 2 de març. D’aquest miler, un centenar i mig des del 12 de juliol, data de l’inici del... rebrot? El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, diu que tècnicament no es pot parlar de “rebrot”, que ens enfrontem a la “cua” del primer “brot pandèmic”. Una bona notícia... a mitges, perquè això vol dir que la segona onada de la Covid, que auguren la major part dels epidemiòlegs, encara ha d’arribar. El Govern n’és conscient, i perquè no els agafi amb els pixats al ventre, que és el que va passar al març perquè –diu el ministre– “ningú a Occident es podia imaginar que els malalts asimptomàtics podien transmetre el virus, i els països asiàtics no ho van saber veure o no ho van saber explicar”, ha elaborat el cèlebre “pla de contingència”, que es posa en el pitjor dels escenaris “no perquè creguem que hagi de passar, sinó perquè no es pot descartar, és la nostra obligació i és la nostra responsabilitat”. 

La primera defensa, insisteix, és l’equip de rastrejadors, integrat per persones formades per detectar ràpidament –en 24 hores, si és possible– els contactes dels nous positius i aïllar-los: “Perquè ens en fem una idea, a Madrid n’hi ha 180, i a Catalunya, 500”. En aquesta primera línia s’hi compta també la capacitat de diagnòstic, que s’ha multiplicat de forma quasi exponencial respecte dels mesos més durs de la pandèmia i que ha passat de les 30 PCR que podien ser gestionades a cada torn, i que trigaven tres o quatre dies a obtenir els resultats, a les 1.000 PCR d’un dia per a l’altre, que podrien ser en cas de necessitat fins a 1.800, sosté el ministre.

Pel que fa a la plantilla, el pla de contingència preveu la contractació de tres nous anestesistes, capacitats per prestar servei a cures intensives, que en situació de normalitat reforcen el bloc quirúrgic i agilitaran per tant el temps d’espera, i que en cas de rebrot es destinaran a l’UCI. En la mateixa línia, pneumòlegs i cardiòlegs s’han sotmès a intensius de reciclatge per poder reforçar l’UCI en cas de necessitat. Pel que fa a les estructures físiques, a la ja coneguda reconversió de la 5a planta del Cedre en servei de convalescència de curta estada, amb el seu equip de metges i infermeres, convertible en situació d’emergència en àrea d’hospitalització geriàtrica per a pacients amb Covid cal afegir-hi la sala d’actes de l’hospital, equipat els últims temps amb preses d’oxigen i preparat per tant per convertir-se en sala d’hospitalització també per a pacients amb coronavirus. Pel que fa a l’UCI, a més de la ja existent s’ha redissenyat l’àrea de cirurgia major ambulatòria i ara mateix s’hi estan fent obres per reconvertir-la en UCI en cas de rebrot, quan totes les intervencions que en temps normals s’hi practiquen quedarien ajornades. Tot això, acompanyat de la capacitat de ventilació mecànica, que s’ha multiplicat per tres: els 54 ventiladors avui disponibles cobreixen llargament el pitjor moment de la primera onada, quan hi va haver 19 pacients a l’UCI que en necessitaven. L’objectiu, com és sabut, és no col·lapsar el sistema sanitari i que tots els pacients tinguin les mateixes oportunitats.

El pla es completa amb un estoc estratègic de mascaretes i d’equips de protecció, que segons els comptes del ministeri ens permetria resistir fins a sis mesos de confinament.  Però aquest, conclou, és el pitjor dels escenaris i l’objectiu és “no haver-nos de tornar a confinar i conviure amb  la Covid-19 fins que arribi la vacuna”.

Les multes per no dur mascareta s’executaran
El ministre de Salut és taxatiu: les multes per no dur mascareta a la via pública s’acabaran executant. El que passa és que la tramitació ha de seguir el seu curs, diu. Fins al divendres, recordin, s’havien tramitat 238 constatacions d’infracció des que el 12 de juliol va entrar en vigor l’obligació d’usar protecció facial, però no se n’havia executat encara cap i algunes veus s’havien aixecat demanant més contundència.

Respecte a la temporada d’esquí, i vistos els problemes que en alguns països europeus ha generat l’arribada de temporers, Martínez Benazet considera que el volum de treballadors que vindrà, entre un i dos milers, permetrà sotmetre’ls tots a cribratge i aïllar els que donin positiu. D’altra banda, i pel que fa a la quarantena imposada als viatgers provinents d’Andorra, Martínez Benazet ho atribueix a l’aplicació automàtica dels criteris locals sobre casos per 100.000 habitants, sense tenir en compte les recomanacions de l’OMS, la capacitat de diagnòstic i la pressió sobre el sistema sanitari, “nul·la en el nostre cas”: “És irònic que ho imposin països com la Gran Bretanya i Bèlgica, però estem parlant amb ells i si volen que els nostres viatgers hi vagin amb una TMA. És una situació perversa: si fóssim menys eficients a l’hora de diagnosticar, estaríem millor situats a ulls d’aquests països".

Andorra
pandèmia
covid
rebroit
benazet
estoc
pla estratègic
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic