Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la sessió de control a l'executiu.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la sessió de control a l'executiu.

Prescrites fins a 5.000 proves PCR arran de la primera ronda de tests


Escrit per: 
M.S./Foto: Demòcrates

Arran de la primera tongada del cribatge a tota a la població els metges de capçalera han prescrit fins a 5.000 proves PCR per determinar si els ciutadans que han donat un resultat positiu d’IgM al test tenen o no coronavirus.

Així ho ha avançat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la sessió de control a l’executiu al Consell General on, responent a una pregunta de la consellera general de Terceravia, Carine Montaner, ha detallat que fins aquest dimecres, dia en que finalitzava la primera ronda del cribatge, s’ha fet el test a 69.250 ciutadans.

En aquest sentit, Martínez Benazet ha indicat que queden pendent de comptabilitzar alguns ciutadans a qui se’ls ha fet la prova a domicili, així com aquells de darrera hora que se la puguin fer fins a final d’aquesta setmana a l’Stop Lab habilitat a Andorra la Vella. D’aquesta manera, gairebé s’haurà “assolit el 90% de la població” com ha destacat el ministre, que ha celebrat que “la resposta ciutadana ha estat molt elevada”.

El titular de Salut, que ha recordat que segons els resultats dels primers 40.946 test fins a un 9% de la població hauria passat la malaltia, un percentatge que en el cas del personal sanitari s’eleva al 12,5%, ha destacat que es disposa de la capacitat de fer 500 PCR al dia si bé ha admès un “cert col•lapse” tant en la realització d’aquestes proves com en els metges de capçalera degut a l’alt percentatge de ciutadans que han donat un resultat positiu d’IgM, un 7,78%, una volum “no previst”.

Així mateix, i qüestionat sobre la fiabilitat dels tests i el fet que el mateix fabricant adverteix al prospecte que no estan indicat per a cribatges poblacionals massius, Martínez Benazet, que ha recordat que l’especificitat del test és del 100% mentre la sensibilitat és del 96% (IgM) i del 88% (IgG), ha insistit en que el valor de tot plegat es troba en el “doble cribatge”, iniciatives que volen tirar també endavant països com Luxemburg i fins i tot Espanya, en aquest cas a partir de mostres de 50.000 persones, país aquest darrer que “fins i tot ens ha demanat informació a nosaltres”.

El ministre, que responent  a la socialdemòcrata Susanna Vela ha deixat clar que “no s’ha fet un mostreig perquè tenim la capacitat de fer el doble cribatge”, ha insistit també, davant els dubtes expressats pels parlamentaris de Terceravia Carine Montaner i Oliver Alís, que el test per si sol no serveix per aïllar o confinar ningú i ha recordat que és el metge referent qui, amb criteris clínics, marca la pauta a seguir i encarrega la PCR o dona la baixa mèdica si és el cas. 

En aquest sentit, Martínez Benazet, que ha assegurat que a les persones amb coneixement mèdics “la tècnica del doble cribatge no ens genera cap dubte”, ha remarcat que una persona amb IgM positives “pot anar a treballar” ja que no té perquè estar malalt.

Interpel·lat amb relació a cribatges posteriors, el ministre ha explicat que s’està treballant en un protocol en aquesta línia i que la voluntat és poder, ja sigui a través de test ràpids o de PCR tenint en compta la millora de la capacitat que tindrà el país de fer proves amb l’arribada la setmana vinent de les màquines cedides per la multiunacional catalana Grífols, fer un seguiment dels col•lectius vulnerables, de sanitaris i de personal que treballi en centres sociosanitari o d’altres grups poblacional concrets que consideri oportuns.

Martínez Benazet defensa la gestió al Cedre tot i la taxa de letalitat del 18,6%

El  ministre de Salut ha aprofitat una pregunta sobre la situació al Cedre de la parlamentària de Terceravia, Carine Montaner, per defensar la gestió que s’ha fet al centre sociosanitari, part del qual reconvertit en “centre d’hospitalització de pacients geriàtrics amb Covid-19”.

Martínez Benazet, que ha admès que al Cedre “ja hi havia problemes abans de la pandèmia” i que hi havia “un enfrontament entre dos grups de treballadors”, ha negat, com ha apuntat Montaner, que el Govern no prengués decisions amb relació al centre a la vegada que ha remarcat que “és molt difícil d’atribuir a la gestió d’una persona” el brot de coronavirus que ha afectat la residència.

Així  mateix, el titular de Salut ha detallat que a la instal•lació s’han atès 106 pacients amb Covid-19, dels quals 53 del propi centre, 24 de Salita, 2 procedents de Clara Rabassa, 1 de l’hotel Fènix així com 1 també procedent del seu domicili, a la vegada que hi ha hagut convalescents de la malaltia derivats des de l’hospital. Martínez Benazet ha explicat també que la taxa de letalitat del coronavirus registrada al Cedre és del 18,6%, però ha remarcat que  malgrat la “tristesa” que suposa per la pèrdua de persones “no és comparable amb la letalitat registrada a altres centres sociosanitaris dels països veïns”.

La retallada salarial als càrrecs, per al SAAS

Els diners resultants de la retallada de salaris que s’aplicaran els membres del Govern, càrrecs electes i càrrecs de confiança anirà destinada a millorar la retribució dels professionals del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. Així ho ha avançat el ministre de Salut responent a la petició de Carine Montaner de plantejar algun tipus de reconeixement per al personal sanitari. Martínez Benazet, que ha recordat que des del SAAS s’havia renunciat a  500.000 euros del pressupost previstos per a millores salarials, ha destacat que la Covid-19 ha obligat a replantejar les infraestructures i els dispositius sanitaris, mentre des del PS, Pere López ha demanat una partida específica per gratificar el personal sanitari.

5.000
proves
PCR
primera
ronda
tests
prescrites

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte